انجــمن های زیبـــایی و سلامت
پیشگیری از پوکی استخوان - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجــمن های زیبـــایی و سلامت (http://www.zibasho.com/forum)
+-- انجمن: پزشکی ، سلامت (/forumdisplay.php?fid=6)
+--- انجمن: متفرقه پزشکی ، سلامت (/forumdisplay.php?fid=37)
+--- موضوع: پیشگیری از پوکی استخوان (/showthread.php?tid=11519)



پیشگیری از پوکی استخوان - بهار خانوم - 2016/07/02 ساعت 03:11

پوکی استخوان چیست؟
به کاهش استحکام استخوان، پوکی استخوان می گویند. درواقع هنگامی که تراکم کلسیم و مواد دیگری که در ساخت استخوان ها نقش دارند، روی استخوان ها کم می شود، پوکی استخوان به وجود می آید. هنگامی که فردی به استئوپروز یا پوکی استخوان مبتلا می شود، استخوان هایش شکننده می شوند و به سختی دوباره جوش می خورد.
بافت استخوان اسفنجی در پوکی استخوان تغییر می کند. تخلخل استخوان اسفنجی بیشتر می شود و همین موضوع باعث شکنندگی استخوان می شود. به طوری که ممکن است با کوچکترین ضربه ای، استخوان بشکند. معمولا پوکی استخوان بعد از 35 سالگی کم کم شروع می شود.
پوکی استخوان در زنان بالای 45 سال شایع است و 90 درصد زنان بالای 75 سال به پوکی استخوان مبتلا می شوند. مردان مسن نیز به پوکی استخوان مبتلا می شوند اما میزان ابتلای آن ها، کمتر از زنان است. آمار نشان داده است که از هر 3 زن یک نفر به پوکی استخوان مبتلا می شود که البته می توان دلیل بارز آن را بارداری خانم ها عنوان کرد. خانم هایی که دوران بارداری را طی می کنند اگر تغذیه مناسبی نداشته باشند جنین، برای دریافت کلسیم از استخوان های مادر و دندان او استفاده می کند. همان طور که گفته شد مردان نسبت به زنان کمتر به پوکی استخوان مبتلا می شوند. از هر 12 نفر، یک نفر از مردان به این بیماری مبتلا می شود.
استحکام استخوان زمانی ایجاد می شود که تغذیه مناسب باشد و در کنار تغذیه، تحرک و فعالیت بدنی همراه باشد. عدم تحرک باعث تحلیل رفتن استخوان ها و در نهایت پوکی استخوان می شود. هنگام تحرک، جذب کلسیم بیشتر می شود و استخوان استحکام می یابد.
برای افزایش تراکم استخوان نیاز به چند ماده در بدن داریم. این مواد دست به دست هم می دهند و از ابتلا به این بیماری جلوگیری می کنند.
منیزیم ماده ای است که در ساخت استخوان ها نقش دارد ومصرف منیزیم به افراد مبتلا به پوکی استخوان پیشنهاد می شود.
ویتامین k در سنین بعد از یائسگی در بدن کاهش می یابد به همین دلیل باید موادی که دارای این ویتامین هستند را در این سنین استفاده کرد.
عنصر مس از دیگر موادی است که در استحکام استخوان ها نقش دارد.
نقش کلسیم در بدن هم برای هیچ کسی پوشیده نیست و درواقع مهم ترین نقش در استخوان سازی و دندان سازی را دارد.
با توجه به مواردی که گفته شد برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان باید علاوه بر تحرک و ورزش، تغذیه مناسبی داشت. در این صورت استخوان ها تحلیل نمی رود و فرد دچار این بیماری نمی شود.

پیشگیری از پوکی استخوان
پوکی استخوان زمانی ایجاد می شود که تراکم استخوان در بدن کم باشد. در واقع کلسیم روی استخوان ها کاهش می یابد و بافت اسفنجی استخوان ها، بزرگتر و تخلخل آن ها بیشتر می شود.
برای درمان پوکی استخوان باید تغذیه مناسب داشته باشید. عدم تحرک باعث تحلیل رفتن استخوان ها می شود. جذب کلسیم زمانی اتفاق می افتد که تحرک کافی همراه با عامل جذب کننده یعنی ویتامین D همراه باشد.
مصرف منیزیم در مبتلایان به پوکی استخوان، باعث افزایش تراکم استخوانی آن ها می گردد به همین دلیل خوردن مواد مغذی منیزیم دار در این دوران پیشنهاد می شود.
مس عنصر دیگری است که از تحلیل توده های استخوانی جلوگیری می کند.
ویتامین K نیز در سنین بعد از یائسگی کاهش می یابد و نباید خوردن موادی که دارای این ویتامین هستند را فراموش کرد.
کشمش، خرما، کلم بروکلی، کلم، آواکادو ( به دلیل داشتن مقدار زیادی کلسیم ازابتلا به پوکی استخوان جلوگیری می کند.)
سبزی های تازه، ماهی، لبنیات، عسل، سیر، آب میوه هایی مانند آب سیب، آب آناناس و شربت لیمو در پیشگیری از پوکی استخوان مفید هستند.
کلسیم علاوه بر تراکم استخوان ها و جلوگیری از اسپاسم عضلات در لخته شدن خون نیز نقش دارد.
خوردن قرص های کلسیم برای کسانی که پوکی استخوان دارند در صورتی که پزشک معالج تشخیص داده و تجویز کرده باشد بلامانع است اما حواستان باشد که در مصرف این قرص ها زیاده روی نکنید. اگر بدن بیش از نیاز روزانه اش کلسیم دریافت کند، مقدار اضافی کلسیم را به صورت رسوب در کلیه ها میگذارد و در نهایت این رسوبات به سنگ کلیه تبدیل می شود.