انجــمن های زیبـــایی و سلامت
عوارض شیمی درمانی - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجــمن های زیبـــایی و سلامت (http://www.zibasho.com/forum)
+-- انجمن: پزشکی ، سلامت (/forumdisplay.php?fid=6)
+--- انجمن: متفرقه پزشکی ، سلامت (/forumdisplay.php?fid=37)
+--- موضوع: عوارض شیمی درمانی (/showthread.php?tid=13612)



عوارض شیمی درمانی - اروس - 2018/12/05 ساعت 18:09

عوارض شیمی درمانی
عوارض شیمی درمانی داروهای مورد استفاده در شیمی درمانی در کنار از بین بردن سلول های سرطانی می توانند برای بافت ها و سلول های سالم نیز سمی باشند و در غالب موارد این سمیت منجر به بروز عوارض خواهد شد .انواع عوارض شیمی درمانیبه طور کلی میتوان عوامل شیمی درمانی را به چند دسته تقسیم کرد :

۱٫ سمیت های حاد و رایج

۲٫ سمیت های درگیر کننده یک ارگان خاص

۳٫ سمیت های تاخیری

نگرانی های ویژه ای در مورد عوارض احتمالی این داروها در دوزهای درمانی وجود دارد ، نکات قابل توجه در این خصوص شامل میزان وقوع ، قابلیت پیش بینی ، شدت و برگشت پذیری عوارض جانبی می باشد .برای کسب اطلاعات بیشتر دربار ه درمان سرطان به اینستاگرام مراجعه کنید .
سمیت حاد معمولا در نتیجه مهار تقسیم سلولی در بدن میزبان اتفاق می افتد و عمدتا بافت هایی که تقسیم سلولی سریع تری دارند مانند بافت لنفاوی ، مغز استخوان و سلول های اپیتلیال دستگاه گوارش و پوست متاثر از این نوع سمیت می شوند . سمیت خونی و سرکوب مغز استخوان ( که به دنبال آن نوتروپنی ، آنمی و ترومبوسایتوپنی و عوارض ناشی از آنها بروز می کند ) ، تغییرات پوست و مو و ناخن ، اختلالات دستگاه گوارش نظیر موکوزیت ، اسهال ، تهوع و استفراغ ، واکنش های بعد از تزریق داروها و آسیب های ناشی از نشت دارو همگی از سمیت های حاد و رایج درمان با رژیم های شیمی درمانی هستند که غالبا در مدت کوتاهی بعد از شروع درمان اتفاق می افتند و از آن جا که اغلب بیماران از همان ابتدای درمان با این سمیت ها رو به رو می شوند ، نکاتی در خصوص پیشگیری و درمان آن ها در ادامه آمده است . در خصوص سمیت مرتبط با یک ارگان خاص ، همان طور که از نام آن پیداست ، عامل شیمی درمانی به صورت اختصاصی یک ارگان را مورد هدف قرار می دهد . سمیت عصبی ، سمیت کلیه و مجاری ادراری ، سمیت تنفسی ، سمیت قلبی و سمیت کبدی در دسته سمیت ارگان های خاص طبقه بندی می شود . سمیت دیررس نیز می تواند ماهها تا سالها بعد از اتمام شیمی درمانی بروز کند که غالب این موارد به دلیل ضعف سیستم ایمنی فرد یا آسیبی پایدار به یک ارگان طی شیمی درمانی ایجاد می شود . بدخیمی های ثانویه ، مشکلات باروری و تراتوژنیسیته از جمله عوارض دیررس شیمی درمانی است .


کاهش عوارض شیمی درمانی
همان طور که اشاره شد سمیت بالقوه خطرناک داروهای شیمی درمانی در غالب موارد یک عامل محدود کننده در تجویز آنها بوده است . نگرانی های ویژه ای در مورد عوارض احتمالی این داروها در دوزهای درمانی وجود دارد ، نکات قابل توجه در این خصوص شامل میزان وقوع ، قابلیت پیش بینی ، شدت و برگشت پذیری عوارض جانبی می باشد .
منبع : http://www.ircancercenter.com