تاثیر تغذیه بر کمردرد
|
2014/08/04, ساعت 16:06
ارسال: #1
|
|||
|
|||
تاثیر تغذیه بر کمردرد
درد کمر یکی از شایعترین دردهایی است که به ویژه در جوامع امروزی حتی جوانان نیز با آن دست به گریبانند. بسیاری از اوقات یک حرکت اشتباه باعث بروز این درد میشود. البته سوءتغذیه یعنی نرسیدن مواد مغذی خاص به بدن ما میتواند آغازگر دردکمر باشد...
در صورتی که بحث پزشکی را کنار بگذاریم، در مورد تغذیه باید بگوییم آنچه باعث کمردرد به ویژه در جوانان میشود این است که عضلات ناحیه کمر و اطراف ستون فقرات، ضعیف عمل میکنند. یعنی نمیتوانند آنقدر محکم باشند که تغییرات ناگهانی حرکت را تحمل کنند. در واقع موادغذایی ارتباط مستقیمی در توانمند کردن عضلات اطراف ستون فقرات و عضلات موجود در ناحیه کمر دارند که به برخی از آنها اشاره میکنیم. 1 -پروتئینها پروتئینها نقش بسیار موثری در تقویت و قدرتمندی عضلات ایفا میکنند. افرادی که از منابع پروتئین مانند لبنیات، گوشت و به ویژه حبوبات یعنی پروتئینهای گیاهی استفاده نمیکنند، توانمندی عضلاتشان بسیار پایین است. 2 -فیتوکمیکالها فیتوکمیکالها رنگدانههایی به رنگ بنفش، قرمز و زرد هستند که خداوند در میوهها و سبزیجات قرار داده و خاصیت آنتیاکسیدانی دارند. مطالعات نشان دادهاند كه هرچه آنتیاکسیدان بیشتری دریافت شود، عملکرد عضلات بهتر خواهد بود زیرا عضلات عمدتا برای سوختشان از اسیدهای چرب استفاده میکنند و به همین دلیل که لزوم مصرف آنتیاکسیدانها افزایش پیدا میكند. 3 -ویتامینها یادمان نرود ویتامین C و A در عملکرد بهتر عضلات و پیشگیری از اسپاسم ناگهانی آنها نقش بسیار مهمی دارند. ویتامین C در مرکبات و فلفل دلمهای به مقدار فراوانی یافت میشود و پیشساز ویتامین A در انواع سبزیها و میوههای زرد، نارنجی و قرمز رنگ وجود دارد پس حتما آنها را در رژیم غذایی روزانهتان بگنجانید. 4 -چربیها نوع چربیای که مصرف میکنیم در پیشگیری یا تشدید دردکمر موثر است. هر چقدر اسیدچرب رژیم غذایی ما اشباعتر باشد، عضلات ما نسبت به اکسیداسیون حساستر و نسبت به حرکات ناگهانی ضعیفتر عمل میکنند. به همین دلیل توصیه میشود كه در رژیم غذایی روزانه ترجیحا به جای مصرف گوشتهای پرچربی مانند گاو و گوسفند بیشتر از گوشتهای سفید استفاده کنید تا از بروز این اسپاسمهای ناگهانی جلوگیری کنند. غذاهای فرآوریشده نیز از آنجا که همگی (حتی تن ماهی) حاوی روغن و اسیدهای چرب اشباع هستند، میتوانند سبب ضعیف شدن عضلات شوند و بهتر است مصرفشان را به حداقل ممکن برسانیم. 5 -پتاسیم و منیزیم برخی عناصر میتوانند سبب ریلکس شدن عضلات شوند. بهعنوان نمونه وقتی عضله منقبض میشود، این مواد مغذی عضله را مجددا به حالت اول بازمیگردانند. این مواد مغذی پتاسیم و منیزیم هستند. افرادی که از منابع پتاسیم مانند مرکبات، قارچ و سیبزمینی استفاده میکنند کمتر دچار گرفتگی عضله میشوند. خیلی مواقع وجود منیزیم امری مهم در رژیمغذایی شناخته میشود زیرا جلوی اسپاسم ناگهانی عضلات در ناحیه پشت و کمر را میگیرد و جالب است بدانید تمامی سبزیجات بهخصوص اسفناج و جعفری از منابع منیزیم هستند. 6 -امگا3 منابع امگا3 میتوانند نقش مهمی در پیشگیری از درد کمر داشته باشند زیرا امگا3 یک اسیدچرب ضدالتهاب است. گاهی التهاب عصب و عضلات سبب درد میشود و مصرف منابع امگا3 میتواند در پیشگیری و کاهش درد کمر نقش ایفا کند. البته امگا3 تنها در ماهی وجود ندارد بلكه تمامی سبزیجات سبز مانند سبزی خوردن که کنار سفره داریم، کاهو، گردو و سایر مغزهای گیاهی نیز از منابع خوب این اسید چرب هستند. 7 -قندها هرچه میزان قندهای ساده در رژیم غذایی ما بیشتر باشد، احتمال اینکه به درد کمر مبتلا شویم بیشتر است. قندهای ساده وقتی وارد بدن میشوند، ذخایر عضلانی گلیکوژن را تامین میکنند و اضافی آنها در بدن به چربی تبدیل میشود. یعنی به جای اینکه عضلات ما منبع پروتئین باشد مقدار زیادی چربی درون آن را میگیرد و چربی میتواند قدرت عضلانی را تحت تاثیر قرار دهد و باعث شود عضله در شرایط مختلف رفلکسهای خوبی از خود نشان ندهد. از اینجاست که گفته میشود مصرف قندهای ساده در مقادیر بالا مضر است. دکتر فاطمه رضائی - متخصص فیزیوتراپی و ورزدرمانی |
|||
|
|