درمان کم خونی ناشی از فقر آهن
|
2013/09/10, ساعت 11:27
(آخرین ویرایش در این ارسال: 2013/09/10 ساعت 11:36 ، توسط Sonya.)
ارسال: #1
|
|||
|
|||
درمان کم خونی ناشی از فقر آهن
درمان کم خونی ناشی از فقر آهن:
برای درمان کم خونی چند روش وجود دارد که بهترین و کم خطرترین آنها استفاده می شود؛ بهترین و کم خطرترین راه استفاده از مکمل های خوراکی است. درمان با نمک های ساده آهن، چون سولفات فرو خوراکی، کاملاً موثر بوده و به شکل قرص، کپسول یا مایع است که مصرف آن ها باید تا چند ماه ادامه یابد . چنانچه این قرص ها با معده خالی مصرف شوند، جذب آنها بهتر و بیشتر صورت می گیرد ولی در این حالت سبب تحریک معده و بروز مشکلات گوارشی خواهند شد . عوارض گوارشی، ناشی از مصرف آهن نظیر تهوع، دل پیچه، سوزش قلب، اسهال یا یبوست را می توان به حداقل رساند؛ به شرطی که آهن را به میزان کم مصرف کرده و به تدریج به میزان آن افزود تا به حد مورد نیاز بدن برسد. بهتر است قرص آهن، آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشی از آن کاهش یابد. ویتامین Cجذب آهن را افزایش می دهد. به همین دلیل معمولاً مصرف ویتامینC به همراه آهن پیشنهاد می گردد . البته علاوه بر درمان دارویی باید به میزان آهن قابل جذب در غذا نیز توجه کرد. جذب آهن غذا، اغلب تحت تأثیر شکل آهن موجود در آن می باشد. آهن موجود در پروتئین های حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی و پرندگان( آهن هِم) بیشتر جذب می شود در حالیکه جذب آهن پروتئین های گیاهی مانند سبزی ها و میوه ها ( آهن غیر هم) کم تر می باشد. باید توجه داشت که ویتامینCجذب آهن سبزی ها و میوه ها( آهن غیرهم) را بیشتر می کند. مصرف چای همراه یا بلافاصله بعد ازغذا نیز می تواند جذب آهن را تا 50 درصد کاهش دهد. منابع غذایی آهن دار منابع غذایی آهن دار عبارتند از جگر، قلوه، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخم مرغ، سبزی های دارای برگ سبز تیره مانند جعفری، اسفناج و حبوبات؛ مثل عدس و لوبیا، هم چنین میوه های خشک( برگه ها) به خصوص برگه زرد آلو و دانه های روغنی. عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها 1- اسید سیتریک و اسید اسکوربیک( ویتامینC ) که درآلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزی ها، آب پرتقال، لیمو شیرین، لیمو ترش، سیب و آناناس وجود دارند، می توانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن باشند. 2- اسید مالیک و اسید تارتاریک که در هویج، سیب زمینی، چغندر، کدو تنبل، گوجه فرنگی، کلم پیچ و شلغم موجود است، سبب افزایش جذب آهن می شود. 3- محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده می شوند. توصیه های زیر را به کار بندید : *استفاده از غذاهایی که غنی از آهن می باشند. *استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین در هر وعده غذایی، جهت جذب بهتر آهن( مثل پرتقال، گریپ فروت، کوجه فرنگی، کلم، توت فرنگی، فلفل سبزو لیمو ترش) *گنجاندن گوشت قرمز، ماهی یا مرغ در برنامه غذایی . *پرهیز از مصرف چای و قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا * برطرف کردن مشکلات گوارشی و یبوست * تصحیح عادات غذائی غلط ( مثل مصرف مواد غیر خوراکی مانند خاک ، یخ ) * استفاده از نان هایی که از خمیر ورآمده تهیه شده اند * استفاده از خشکبار مثل توت خشک، برگه آلو، انجیر خشک و کشمش که منابع خونی از آهن هستند. * استفاده ازغلات و حبوبات جوانه زده . * شست وشو و ضد عفونی کردن سبزی هایی که استفاده می کنید. * شستن کامل دست ها با آب و صابون ، قبل از تهیه مصرف غذا و پس ازهر باراجابت مزاج . * مصرف روزانه یک قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان در زنان باردار. * مصرف قطره آهن هم زمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان 2 سالگی در کودکان . niksalehi " آشپزی ویژه " سالاد شاهی آبی ( برای افراد کم خون) مواد لازم: شاهی آبی یا اسفناج تازه خام : 4 فنجان گوجه فرنگی گیلاسی یا تزیینی: 2 فنجان سیب زمینی استانبولی: 5 تا 6 عدد مغز تخمه آفتاب گردان: نصف فنجان پنیر خامه ای: 3 قاشق غذا خوری سرکه سیب: 1-2 قاشق غذا خوری شکر و یا عسل: 1 قاشق غذا خوری کنجد بو داده: 2 قاشق غذا خوری لوبیای قرمز پخته: 1 فنجان این سالاد مملو از ویتامین هایB ,C,K و هم چنین سرشار از املاح معدنی وآهن است.بنابراین افراد کم خون یاAnemic می توانند از این سالاد خوش مزه بهره های بسیاری ببرند . اگر شاهی آبی در دسترس نبود می توانید از اسفناج تازه خام استفاده کنید. طرز تهیه: سیب زمینی استانبولی را در آب جوش بپزید و سعی کنید در موقع پوست کردن آن را یک اندازه و یک شکل در آورید. وقتی سیب زمینی را آب پز کردید بگذارید تا خنک شود. شاهی آبی یا اسفناج را پاک نموده و بشویید . وقتی خشک شد آنها را مانند کاهو خرد کنید و کنار بگذارید. سپس در ظرفی جداگانه ، شاهی آبی یا اسفناج را با گوجه فرنگی ، سیب زمینی، لوبیای قرمزپخته ، مغز تخمه و کنجد بود داده با هم مخلوط کنید. برای سس سالاد از یک شیشه خالی دردار استفاده کنید . پنیرخامه ای ، سرکه ، شکر ( یا عسل ) را در آن بریزید ، درِ شیشه را محکم ببندید و خوب تکان دهید . سپس کمی نمک و فلفل به آن بیفزایید و دوباره خوب تکان دهید . می توانید کمی ماست نیز به آن اضافه کنید . سس را روی سالاد بریزید ، به مدت 10 دقیقه در یخچال بگذارید و سپس میل کنید. برای خاصیت بیش تر این سالاد ، جوانه ماش ، جوانه شبدر و حتی عدسی پخته به آن بیفزایید. شیما صادقی- کارشناس ارشد علوم تغذیه و رژیم درمانی نویسنده آشپزی: دکتر ترانه دبیر |
|||
|
|
پیامهای داخل این موضوع |
درمان کم خونی ناشی از فقر آهن - Sonya - 2013/09/10 ساعت 11:27
RE: درمان کم خونی ناشی از فقر آهن - @Raha@ - 2014/06/15, ساعت 12:23
|