دانستنیهای پزشکی
طاسها بیمو نیستند!
دانشمندان علت طاسی در مردان را نه فقدان مو، بلکه وجود مشکل در ساخت موی جدید اعلام کردند. نقص ساخت به این معنی است که موی ساخته شده به قدری کوچک و نازک است که با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست و این باعث طاسی کلاسیک یا عقب نشستن خط مو میشود. این تیم آمریکایی،سلولهای بنیادی را که مسوول تولید مو هستند، در بروز طاسی تاثیرگذار دانسته است.
متخصصان امیدوارند که بتوانند مشکل طاسی مردان را با ترمیم عملکرد این سلولها بهبود ببخشند. در نهایت آنها امیدوارند که بتوانند کرمی تولید کنند که برای کمک به سلولهای بنیادی در تولید موی سالم در پوست سر استفاده شود. تیم تحقیقاتی دانشگاه پنسیلوانیا، فولیکول موی ناحیههای بیمو را در خوکچه هندیهای نر که پیوند مو روی آنها انجام شده بود با نواحی پر مو مقایسه کردند. اگرچه تعداد سلولهای بنیادی در نواحی بیمو با نواحی عادی پر مو یکسان بوده، تعداد کمتری گونههای کاملتر موسوم به سلول پیشرو در نواحی بیمو وجود دارد. این تفاوت به این معنی است که فولوکول مو در نواحی بیمو از بین نرفته بلکه جمع میشود و موی جدید به وجود آمده نسبت به موی نرمال بسیار ریز است.
دکتر جورج کوتزارلیس که رهبری این تحقیقات را بر عهده دارد، گفت: این موضوع این مفهوم را میرساند که در فعالسازی سلولهای بنیادی که سلولهای پیشرو را در پوست سر بیمو تبدیل میکنند مشکل وجود دارد. تا این زمان دلیل اصلی طاسی مردان نامعلوم باقی مانده اما متخصصان معتقدند که هورمون مردانه تستوسترون در آن دخیل بوده و همچنین طاسی در خانواده ارثی است.
ایجاد اولین پروتئینهای مصنوعی
دانشمندان آمریکایی موفق شدند گروهی از پروتئینهای مصنوعی را ایجاد کنند که در آزمایشگاه تقریبا همانند محیط طبیعی عمل میکنند. در ارگانیسمهای زنده، پروتئینها در اندامکهای سلولی ویژه ای به نام «ریبوزمها» تشکیل میشوند.اطلاعات لازم برای ساخت پروتئینها در DNA که در داخل هسته سلول قرار دارد نوشته شده است. در حقیقت DNA از یک RNA پیام رسان که از هسته خارج شده و اطلاعات را به ریبوزمها انتقال میدهد خارج میشود. این اطلاعات به صورت یک کد سه حرفی خوانده میشود و یک آمینواسید را تشکیل میدهد. یک پروتئین حداقل از صد آمینواسید ساخته میشود. اکنون گروهی از محققان به سرپرستی «مایکل هخت» استاد شیمی دانشگاه پرینستون برای اولین بار موفق شدند پروتئینهای کارآمدی را ایجاد کنند که به روشی کاملا متفاوت از آنچه در بدن ارگانیسمهای زنده ایجاد و تکثیر میشوند ساخته شود به طوری که این محققان با استفاده از یک گام بلند در بیولوژی سنتزی موفق شدند این پروتئینها را به روشی مصنوعی ایجاد کنند. به منظور دستیابی به این هدف، این دانشمندان حدود یک میلیون زنجیره آمینواسید تولید کردند که داخل ساختارهای سه بعدی پیچ خورده بودند. سپس این محققان، برخی از این مولکولها را انتخاب کرده و وارد ۲۷ نمونه از باکتری «E.coli» کردند. نتایج این تحقیقات بهطور شگفتانگیزی نشان داد که این میکروارگانیسمها با استفاده از این ماشینهای مولکولی عجیب و جدید رشد کردند. بهویژه، این پروتئینها چهار ژن را که برای حیات ضروری هستند به خدمت گرفتند. در مرحله بعد، این باکتریها در کنار باکتریهای گروه کنترل که بدون ژن و بدون پروتئنهای جدید بودند در شرایط استرس محیطی قرار گرفتند. نتایج این تحقیقات نشان داد که باکتریهای گروه کنترل همگی مردند در حالی که باکتریهای دارای پروتئینهای مصنوعی موفق شدند کلونی تشکیل دهند. این نتایج زمانی حیرتانگیزتر میشوند که به این نکته توجه شود که هرگز مشابه این پروتئینهای مصنوعی در محیطهای طبیعی وجود نداشتهاند.
ژن ضربان قلب کشف شد
دانشمندان ایتالیایی موفق شدند ژنی را کشف کنند که با اثر گذاشتن بر روی یکسری کانالهای یونی ضربان قلب را میسازد. محققان لابراتوار فیزیولوژی مولکولی و نوروبیولوژی دانشگاه میلان ژنی به نام Hcn4 را کشف کردند. این ژن با عمل بر روی یک کانال یونی که همچنین با عنوان «کانال تنظیم ضربان قلب» یا «کانالهای پیس میکر» نیز شناخته میشود ضربانهای قلب را تنظیم میکند. حضور این کانالها در سلولهای خود- ریتمی قلب برای فعالیت لحظهای و تنظیم تعداد ضربانها اساسی است. این نوع کانالها در دهه ۷۰ کشف شدند. ارتباط میان این کانالها و فعالیت ریتم قلب در تحقیقات پیشین تائید شده بود اما علت مستقیم عملکرد این کانالها در کنترل فعالیت ریتم و تعداد تپشها هنوز مشخص نبود. اکنون این محققان با استفاده از موشهای اصلاح ژنتیکی شدهای که در آنها ژن Hcn4 غیرفعال شده بود کشف کردند که قلب این موشها با کاهش شدید تعداد ضربان قلب مواجه شد. به این ترتیب این دانشمندان نشان دادند که ژن Hcn4 مستقیما این کانالها را کنترل میکند و این کانالها نیز مستقیما ضربان قلب را تنظیم میکنند به طوری که عملکرد بد کانالهای «پیس میکر» منجر به بروز آسیبهای قلبی میشود. کنترل تعداد تپشهای قلب یک جنبه بنیادی از درمانهای مختلف برای کنترل تپش قلب است.
هشدار FDA در مورد خطر یک داروی قلب برای کبد
مقامات سازمان غذا و داروی آمریکا در گزارش جدیدی نسبت به خطرات و مضرات ناشی از مصرف نوعی داروی قلب برای کبد هشدار دادند. این دارو تولید یک شرکت بزرگ داروسازی فرانسوی است که به گفته پزشکان، مصرف آن در برخی از بیماران سبب بروز آسیبهای کبدی جدی میشود. این پزشکان میگویند خطر فوق به حدی جدی است که دو بیمار مصرفکننده این دارو حتی مجبور شدهاند که کبد پیوندی دریافت کنند. داروی مزبور «دروندارون» نام دارد که نام تجاری آن نیز «مولتاک» است. این دارو در سال ۲۰۰۹ تایید شد و پس از آن حداقل فقط ۴۹۲ هزار بار برای بیماران آمریکایی تجویز شده تا به درمان ضربان غیر طبیعی قلب کمک کند. سازمان غذا و داروی آمریکا در بیانیه جدید خود نسبت به مضرات و خطرات این دارو به مردم و متخصصان بهداشتی هشدار داد و تاکید کرد برچسبهای اطلاعاتی روی این دارو باید تغییر کند تا در مورد خطرات آن برای کبد به مصرفکنندگان اطلاعرسانی شود. این سازمان تاکید کرد داروی فوق نباید برای مبتلایان به نارساییهای شدید قلبی تجویز شود.
معجزه گروه خونی در پیشگیری از حمله قلبی
متخصصان قلب و عروق در دانشگاه پنسیلوانیا دریافتهاند کسانی که گروه خونی آنها «O» باشد کمتر در معرض خطر حمله قلبی هستند. این متخصصان به طور همزمان، ژنی را نیز شناسایی کردهاند که خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد.
آنها میگویند داشتن گروه خونی «O» در مواقعی که عروق بسته میشوند، یک گارد محافظ در برابر بروز حمله قلبی است. دکتر مورداخ ریلی، استادیار پزشکی در انستیتو قلب و عروق دانشگاه پنسیلوانیا و گروه مطالعاتی وی در این باره خاطرنشان کردند: ژنهای خاصی در بدن وجود دارند که عروق قلب را در معرض تشکیل لختههای خونی قرار میدهند. از سوی دیگر ژنهای متفاوتی هم وجود دارند که خطر حمله قلبی را پس از شکل گیری لختهها در عروق افزایش میدهند. بر همین اساس یکی از ژنهایی که از قلب در برابر حمله قلبی محافظت میکند مشخصا در افرادی یافت میشود که گروه خونی «O» دارند. این یافته روابط چند جانبه بین ژنتیک و سلامت قلب و عروق را تایید میکند. بررسیهای فوق روی تقریبا ۱۳ هزار فرد مبتلا به بیماری عروق کرونری در مقایسه با ۷۴۰۰ فرد سالم انجام گرفته است.
جنین محیط اطراف خود را میبیند
نتایج تحقیقات دانشمندان ایتالیایی نشان میدهد که جنین در دو ماه آخر بارداری با استفاده از نوری که به داخل رحم مادر نفوذ میکند میتواند محیط اطراف خود را ببیند. محققان دپارتمان روانشناسی دانشگاه تورین دریافتند که در دو ماه آخر بارداری به اندازه کافی نور به رحم مادر نفوذ میکند و به این ترتیب جنین میتواند محیط اطراف و دست و پای خود را ببیند.این محققان در این خصوص توضیح دادند: «ما مستقیما نوری که به داخل رحم نفوذ میکند را اندازهگیری نکردیم، بلکه موفق شدیم میزان نوری که از طریق بافتهای مختلف بدن (ماهیچهها و چربیها) و انواع مختلف لباسها میگذرد را اندازهگیری کنیم. سپس یک مدل ساده برپایه قطر شکم مادر ایجاد کردیم.»این محققان افزودند: «این مدل نشان میدهد که به احتمال بسیار زیاد بعضی از جنینها میتوانند آن چیزی که در اطراف آنها میگذرد (دیوارههای رحم و بدن خود را) حداقل در زمانی که مادر در محیط بسیار روشن و با لباسهای نازک تابستانی قرار دارد ببینند.»پیش از این گروهی دیگر از دانشمندان ایتالیایی با استفاده از دستگاه اکوگرافی چهاربعدی از پنج جنین دوقلو تصویربرداری کردند و نشان دادند که حتی جنینها نیز با هم بازی میکنند و تعاملات اجتماعی دارند.
تلاش برای ساخت واکسن جهانی آنفولانزا
محققان دانشگاههای اموری و شیکاگو در تلاشند با استفاده از پادتنهای به دست آمده از بدن مبتلایان به بیماری آنفولانزای H1N1، واکسنی تولید کنند که یک بار تزریق آن بتواند انسان را برای همیشه و در برابر انواع آنفولانزاها مصون کند. محققان دانشگاه اموری و دانشگاه شیکاگو مطالعاتی را بر روی ۹ بیمار که توسط ویروس سال ۲۰۰۹ به بیماری آنفولانزای خوکی با شدتهای بالا یا خفیف مبتلا شده بودند، انجام داده و توانستند گلبولهای سفید سفیدی که عامل ساخت پادتن علیه ویروس آنفولانزا بود را شناسایی و سلولهای پادتن را از آنها جدا کنند. سپس با استفاده از ژن این گلبولها تلاش کردند در کشتهای سلولی، پادتنهایی مشابه تولید کنند و در نهایت پادتنهای تولید شده را برای آزمودن نوع آنفولانزاهایی که پادتن در برابر آنها مقاوم است مورد آزمایش قرار دادند. پنج نمونه از پادتنهای تولید شده در این آزمایش میتوانند در برابر تمامی آنفولانزاهای H1N1 که از دهه پیش شیوع یافتهاند و همچنین در برابر آنفولانزای اسپانیایی که شیوع آن در سال ۱۹۱۸ آغاز شد و در نهایت آنفولانزای H5N1 مقاومت کند. واکسنهای آنفولانزاهای فصلی معمولا محتوا سه نوع از ویروسهای غیر فعال آنفولانزا هستند که یکی از آنها ویروس H1N1 است. با این حال این واکسنها معمولا در برابر تمامی انواع ویروسهای ۲۰۰۹ آنفولانزا مقاومت ندارند و از این رو است که ویروسهای ۲۰۰۹ آنفولانزا باعث بیماری طیف گسترده ای از انسانها میشود. برخی از پادتنها به منطقه ای از ویروس میچسبند که پروتئینی به نام «هیماگلوتین» در آن قرار دارد. از آنجایی که این بخش از ویروس به اندازه دیگر مناطق آن تغییر نمی کند، دانشمندان از این پروتئین به عنوان مبنای ساخت واکسنی استفاده کردهاند که در برابر تعداد زیادی از آنفولانزاها مقاوم است. پادتنهای جدا شده از تعدادی از بیماران آلوده به ویروس H1N1 2009 میتواند محققان را به سوی راهی برای تولید واکسنهایی هدایت کند که انسان را در برابر طیف گستردهای از انواع آنفولانزاها مصون خواهد کرد.
مشاهده مستقیم انتقال از راه دور بنیادهای ژنتیکی بدن
برنده نوبل پزشکی سال ۲۰۰۸ به پدیدهای عجیب پی برده است: DNA میتواند با کمک گرفتن از سیگنالهای الکترومغناطیسی خود را بر روی سلولهای دیگر بازسازی کرده و به نوعی انتقال از راه دور یا تله پورت انجام دهد. برنده نوبل پزشکی سال ۲۰۰۸ میلادی که به خاطر کشف ارتباط میان ویروس HIV و بیماری ایدز موفق به دریافت نوبل پزشکی شد، در جدیدترین مطالعات خود شیوهای را برای چگونگی تله پورت کردن (انتقال از راه دور DNA ) به مسیرهای دور با استفاده از سیگنالهای الکترومغناطیسی تشریح کرده است. او به همراه همکارانش در این آزمایشها از دو لوله آزمایشی که یکی از آنها حاوی ذرات DNA به طول ۱۰۰ پایه از جفتهای ژنتیکی بوده و دیگری مملو از آب خالص بود را در اتاقکی تهی از تاثیرات میدان الکترومغناطیسی زمین قرار دادند. این لولهها در کنار سیمپیچ مسی قرار گرفتند که میدان الکترومغناطیسی ضعیفی را از خود به وجود میآورد. چند ساعت بعد محتویات هر دو لوله آزمایشگاهی به منظور شناسایی کوچکترین بقایای DNA تحت تاثیر واکنشهای زنجیرهای پلیمرازی قرار گرفتند، فرایندی که محتویات درون لولهها را در برابر آنزیمهایی قرار میداد که میتوانستند ذرات DNA را کپی کنند. به گفته مونتنیه پس از اجرای این آزمایش مشاهده شد در هر دو لوله آزمایشگاهی، حتی لولهای که تنها از آب خالص انباشته شده بود، ذرات DNA وجود دارند. وی برای توضیح این پدیده عجیب میگوید DNA سیگنالهای الکترومغناطیسی خود را به گونهای تابانده است که این سیگنالها توانستهاند نقش ساختار DNA را بر روی دیگر مولکولها از جمله مولکول آب به ثبت برسانند. این به آن معنی است که DNA میتواند ساختار خود را از یک سلول به سلول دیگری تابانده و در آن سلول نمونهای دیگر از خود را بسازد، پدیدهای مشابه تله پورت کردن کوانتومی ذرات ژنتیکی.
یک سلاح موثر برای مقابله با سرطانهای خطرناک
پزشکان تاکید کردند سویا مقاومت بدن را در برابر دو نوع سرطان بسیار خطرناک افزایش میدهد. نتایج دو گروه از مطالعات مختلف تخصصی نشان داده است مصرف دانههای سیاه از بروز سرطانهای پروستات و سینه تا حد زیادی جلوگیری میکند. در بررسیهای انجام شده از سوی متخصصان علوم پزشکی دانشگاه نورت وسترن در شیکاگو معلوم شد که دانه سویا حاوی یک نوع ایزوفلاوون طبیعی موسومو به «جنیستین» است و مصرف روزانه یک عدد قرص سویا حاوی این ماده از گسترش یا ابتلا به سرطان پروستات جلوگیری میکند. پروفسور ریموند برگان در این یافته نشان میدهد که درمان با سویا اولین درمان غیر سمی است که میتواند از جابه جایی سلولهای سرطانی جلوگیری کند. در یک بررسی دیگر که از سوی کارشناسان دانشگاه بوفالو در نیویورک روی بیش از ۱۲۰۰ زن شرکتکننده انجام گرفت مشخص شد که همین ایزوفلاوونهای موجود در سویا خطر بروز سرطان سینه را کاهش میدهند.
کشف پروتئینی برای روشن کردن ژنهای ضد سرطان
دانشمندان موفق به ابداع شیوهای درمانی شدهاند که با استفاده از آن میتوان سلولهای سرطانی را تحت کنترل درآورده و غیرفعال کرد. محققان باور دارند موفق به کشف روشی برای کنترل کردن سلولهای مرگبار سرطان شدهاند، روشی که میتواند این سلولها را به زانو درآورده و از منتشر شدن آنها در بدن جلوگیری کند.عملکرد این شیوه انقلابی بر اساس فعال کردن ژنهای طبیعی بازدارنده سرطانی که به واسطه بیماری غیرفعال شدهاند، خواهد بود اما نمیتواند از میزان تومورهایی که از قبل در بدن شکل گرفتهاند، بکاهد.محققان دانشگاه ناتینگهام این شیوه را بر روی حیوانات مورد آزمایش قرار داده و شاهد موفقیتی ۱۰۰ درصدی بودند و اکنون امیدوارند با همکاری یک شرکت داروسازی بتوانند این شیوه درمانی را برای انسانها تولید و ارایه کنند. معمولا تقسیمهای سلولی توسط ژنهای خاصی کنترل میشوند که میتوانند سلولهای آسیب دیده را کشته و یا هرس کنند اما سرطان زمانی آغاز میشود که این ژنها دچار اختلال شده و یا خاموش شوند.
محققان تکنیکی جدید را مورد استفاده قرار دادند که در آن یکی از پروتئینهای مارمولک که از قبل توانایی آن در خاموش و روشن کردن ژنهای انسانی به اثبات رسیده بود، به کار گرفته میشود. آنها در کمال ناباوری مشاهده کردند زمانی که این پروتئینها با سلولهای سرطان سینه ترکیب شدند، توانستند ژنهای بازدارنده سرطانی را فعال کنند. تزریق این پروتئینها به موشی که به سرطان مبتلا شده بود توانست از پراکنده شدن سلولهای سرطانی در بدن جلوگیری کند. اکنون محققان میخواهند عامل اصلی پروتئینی را که باعث فعال شدن دوباره ژنهای خاموش شده میشود، از سلولها جدا کرده و از آن به عنوان دارویی برای کنترل بیماری سرطان استفاده کنند. محققان معتقدند این شیوه جدید میتواند به آشکار شدن فرایندی منجر شود که باعث شکل گیری بیماری در بدن انسان میشود و مطالعات بیشتر بر روی آن میتواند در آیندهای نه چندان دور به درمانی تاثیرگذار برای کنترل بیماری سرطان تبدیل شود.
دوری از دیابت با پیادهروی زیاد
پزشکان استرالیایی تاکید کردند هرچه بیشتر پیادهروی کنید، کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار خواهید گرفت. این پزشکان در بررسیهای خود روی ۵۹۲ فرد بالغ از طبقه متوسط جامعه مطالعه کردند تا نقشه پراکندگی ابتلا به دیابت را در سراسر استرالیا بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ تهیه کنند. شرکتکنندگان در آغاز مطالعه تحت یک آزمایش سلامت کلی بدن قرار گرفتند و جزییات مربوط به عادتهای تغذیهای و الگوی زندگی آنها نیز به دقت تهیه و بررسی شد. این متخصصان در انستیتو مطالعاتی کودکان موردوخ در ملبورن ۵ سال مداوم، این شرکتکنندگان را تحت مطالعه و بررسی داشتند و پس از این مدت متوجه شدند هرچه تعداد گامهایی که هر فردی در طول روز برمیدارد بیشتر باشد، شاخص توده بدنی او که تعیین کننده میزان چاقی است کمتر میشود، میزان تجمع چربی دور ران کاهش مییابد و حساسیت انسولینی نیز بهبود پیدا میکند که نتیجه این تغییرات مثبت کاهش خطر ابتلا به دیابت است.
منبع : مجله پزشک امروز / ۱۵۳
زیبــا شو دات کام
بسیار ممنون از سایت خوبتون
[پاسخ]