غذاهای شفابخش برای کمر درد


مصرف یک رژیم غذایی متعادل در حفظ سلامت عمومی بدن بسیار موثر می‌باشد. رژیم غذایی متعادلی که سرشار از املاح و ویتامین‌ها باشد، باعث کاهش مشکلات ساختمانی بدن از طریق تغذیه مناسب استخوان‌ها، عضلات، دیسک‌ها و ستون فقرات می‌شود. درد کمر یکی از شایع‌ترین دردهایی است که به‌ویژه در جوامع امروزی حتی جوانان نیز با آن دست به گریبانند. بسیاری از اوقات یک حرکت اشتباه باعث بروز این درد می‌شود. البته سوءتغذیه یعنی نرسیدن مواد مغذی خاص به بدن ما نیز می‌تواند آغازگر دردکمر باشد.
در واقع موادغذایی ارتباط مستقیمی در توانمند کردن عضلات اطراف ستون فقرات و عضلات موجود در ناحیه کمر دارند، بنابراین با رعایت اصول صحیح تغذیه می‌توان از بروز کمردرد جلوگیری کرد و یا در جهت بهبود آن سعی نمود. در ادامه به بررسی برخی از مواد مغذی که نقش مستقیمی در سلامت عضلات، ستون فقرات و استخوان‌ها دارند، می‌پردازیم.

پتاسیم و منیزیم

برخی عناصر می‌توانند سبب ریلکس شدن عضلات شوند، به‌عنوان نمونه وقتی عضله منقبض می‌شود، این مواد مغذی عضله را مجددا به حالت اول بازمی‌گردانند. این مواد مغذی پتاسیم و منیزیم هستند. افرادی که از منابع پتاسیم مانند مرکبات، قارچ و سیب‌زمینی استفاده می‌کنند، کمتر دچار گرفتگی عضله می‌شوند. خیلی مواقع وجود منیزیم امری مهم در رژیم‌غذایی شناخته می‌شود، زیرا جلوی اسپاسم ناگهانی عضلات در ناحیه پشت و کمر را می‌گیرد و جالب است بدانید تمامی سبزیجات به‌خصوص اسفناج و جعفری از منابع منیزیم هستند.

چربـــــــی‌هـــــا
نوع چربی‌هایی که مصرف می‌کنیم در پیشگیری یا تشدید درد کمر موثر است. هر چقدر اسیدچرب رژیم غذایی‌ ما اشباع‌تر باشد، عضلات ما نسبت به اکسیداسیون حساس‌تر بوده و نسبت به حرکات ناگهانی ضعیف‌تر عمل می‌کنند.
به همین دلیل توصیه می‌شود که در رژیم غذایی روزانه ترجیحا به جای مصرف گوشت‌های پرچربی مانند گاو و گوسفند بیشتر از گوشت‌های سفید استفاده کنید تا از بروز این اسپاسم‌های ناگهانی جلوگیری گردد. غذاهای فرآوری‌شده نیز از آنجا که حاوی روغن و اسیدهای چرب اشباع هستند، می‌توانند سبب ضعیف شدن عضلات شوند و بهتر است مصرفشان را به حداقل ممکن برسانیم.

قنـــدهـــا
هرچه میزان قندهای ساده در رژیم غذایی ما بیشتر باشد، احتمال اینکه به درد کمر مبتلا شویم بیشتر است. قندهای ساده وقتی وارد بدن می‌شوند، ذخایر عضلانی گلیکوژن را تامین می‌کنند و اضافی آنها در بدن به چربی تبدیل می‌شود. یعنی به جای اینکه عضلات ما منبع پروتئین باشد، مقدار زیادی چربی درون آن را می‌گیرد و چربی می‌تواند قدرت عضلانی را تحت تاثیر قرار دهد و باعث شود عضله در شرایط مختلف رفلکس‌های خوبی از خود نشان ندهد. از اینجاست که گفته می‌شود مصرف قندهای ساده در مقادیر بالا مضر است.

امگا- ۳

منابع امگا-۳ می‌توانند نقش مهمی در پیشگیری از درد کمر داشته باشند، زیرا امگا-۳ یک اسیدچرب ضدالتهاب است. گاهی التهاب عصب و عضلات سبب درد می‌شود و مصرف منابع امگا- ۳ می‌تواند در پیشگیری و کاهش درد کمر نقش ایفا کند. البته امگا- ۳ تنها در ماهی وجود ندارد، بلکه روغن‌های گیاهی مانند روغن کانولا و همچنین گردو از منابع امگا- ۳ به شمار می روند.

آب
بسیاری از مردم تصور می‌کنند که میزان آب دریافتی روزانه آنها کافی می‌باشد، در حالی که در واقع چنین نیست و بسیاری از ما آب را خیلی کمتر از نیاز روزانه خود دریافت می‌کنیم. جالب توجه است که بدانید کم‌آبی بدن می‌تواند یکی از دلایل کمر درد باشد، زیرا دیسک‌های بین مهره‌ها نیاز به تغذیه شدن و مرطوب ماندن دارند و بسیاری از مشکلات کمردرد با نوشیدن مقدار مناسب آب از بین می‌رود.

ویتامین A

این ویتامین یک آنتی‌اکسیدان است و در واکنش‌های سیستم ایمنی نقش دارد و برای کمر بسیار مفید می‌باشد، زیرا در ترمیم بافت‌ها و تشکیل استخوان نقش دارد. این ویتامین در جگر، فرآورده‌های لبنی، میوه‌های زرد رنگ مانند زرد‌آلو، طالبی و غیره و در سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و کاهو و سبزیجات زرد رنگی مانند هویج یافت می شود.

پـــروتئین‌هــا

پروتئین‌ها نقش بسیار موثری در تقویت و قدرتمندی عضلات ایفا می‌کنند. افرادی که از منابع پروتئین مانند لبنیات، گوشت و پروتئین‌های گیاهی به میزان متعادل استفاده نمی‌کنند، توانمندی عضلاتشان بسیار پایین است.

ویتامین C
این ویتامین برای تکامل کلاژن ضروری است و این امر برای درمان مشکلات ایجاد شده در اثر جراحات تاندون‌ها، لیگمان‌ها و دیسک‌های ورتبرال مفید می باشد.
منابع عمده این ویتامین توت فرنگی، مرکبات و سبزیجات برگ سبز است.


ویتامین B12

این ویتامین برای سلامت مغز استخوان ضروری می‌باشد و برای ستون فقرات و عملکرد طبیعی آن ضروری است و معمولا در فرآورده‌های گوشتی مانند جگر، مرغ، ماهی و انواع گوشت قرمز، تخم مرغ و فرآورده‌های لبنی وجود دارد.


کلســـیـــم

دریافت متعادل کلسیم برای سلامت استخوان‌ها بسیار ضروری می باشد و برای ایجاد استحکام در ستون فقرات مصرف مناسب آن لازم می باشد، زیرا بروز پوکی استخوان باعث ایجاد کمر درد می‌شود. کلسیم در منابع لبنی و برخی از سبزیجات برگ سبز و مغزها وجود دارد.

ویتامین D
یکی از دلایل کمر درد کمبود ویتامین D به‌ویژه در مناطقی که کمبود این ویتامین شایع می‌باشد، گزارش شده است، بنابراین مصرف مکمل‌های تغذیه‌ای این ویتامین و برخورداری از نور مناسب خورشید از راهکارهای درمانی کمر درد می‌باشد.


چاقی و اضافه وزن

از طرفی مهم‌ترین علت کمردرد در کشور چاقی و اضافه وزن است که موجب افزایش گودی کمر و ضعیف‌شدن عضلات پشت می‌شود، بنابراین رعایت رژیم متعادل و همراه کردن ورزش روزمره با آن علاوه بر ایجاد شادابی و نشاط و حفظ وزن ایده‌آل از مشکلات استخوانی هم می‌کاهد.

فیتوکمیکال‌ها
فیتوکمیکال‌ها رنگدانه‌هایی به رنگ بنفش، قرمز و زرد هستند که در میوه‌ها و سبزیجات وجود داشته و خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند. مطالعات نشان داده‌اند که هرچه آنتی‌اکسیدان‌ بیشتری دریافت شود، عملکرد عضلات بهتر خواهد بود، زیرا عضلات عمدتا برای سوختشان از اسیدهای چرب استفاده می‌کنند و به همین دلیل لزوم مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها افزایش پیدا می‌کند.

مریم آریافر کارشناس تغذیه کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی

زیبـــا شـــو دات کام

مطالب مرتبط

۲۵ دیدگاه‌

  1. Mahdi گفت:

    من یک سال است کمر درد دارم نمیدونم چکار کنم رفتم دکتر عکس گرفتم گفتن هیچ مشکلی نداره از شما خواهش میکنم اگه راه داره برام راهنمای کنید ممنون میشم

    [پاسخ]

  2. هادی دهنویی گفت:

    منم دقیقا مثل شما بودم البته زمان طولانیتر کلا از زندگی افتاده یودم الان یه هفته س پیش دکتر رویین تن بیمارستان بفیه الله عمل کردم از هر چه درده راحت شدم واقعا کارش عالیه حتی یه دونه مسکن هم نمیخورم

    [پاسخ]

  3. spc گفت:

    داکتر من مدت دوال هست شدید کمر درد هستم چی راه دارد

    [پاسخ]

  4. علی گفت:

    باسلام به تمام دوستان عزیز. اول همه باید بگم قبل از هر کاری باید شرایط روحی اونا داشته باشیدپس اول یه تصمیم قطعی بگیرید.من خودم دیسک کمر شدید داشتم سنم هم حدود ۱۸بود که به دلیل ورزش نامناسب دچار دیسک شدم حدود یک سال با این درد وحشتناک همراه بودم و انواع دکتر را رفتم چه از فیزیو ومگنو ولیزر تراپی ……تاطب سوزنی و طب فیزیکی ولی تنهاراهی که نرفتم عمل بود چون میدونستم اینده شغلیم خراب میشه ،بعداز این یک سال یه تصمیم قطعی گرفتم که خودم خودما خوب کنم و برای شروع هر روز ظهر وشب یک لیوان دم جوش دارچین وزنجبیل با نبات میخوردم که هم صفرا وصودا را ازبین میبره هم بخاطر طبع گرمش مسکن عالیه ودرهمین حال بطور کامل یک ماه خوابیدم بدون هیچ حرکتی بیشترین کارم رفتن به توالت بود«باعرض معذرت»تا بعد از این یک ماه کمرم خیلی بهتر شده بود اونوقت شروع کردم به ورزش کردن تو خونه که تمامی ورزش ها خوابیده بود که میتونیداز یک پزشک طب فیزیکی یا ورزش درکانی خوب بپرسید بعد از ماه دوم هم شروع به رفتن به بدن سازی کردم وبه نظر من درست کردن وقوی کردن فیله های کمر بهترین راه برای بهبود دیسک کمر است

    [پاسخ]

  5. صمد گفت:

    باسلام!!من دیروز توی پارک میخواستم شنوی سوعدی برم دوتاپاهامو گذاشتم روی نیمکت هایی که توی پارکا هستن و دستانو هم روی چمن یهو کمر مثله یه چاله شد ودردش شروع شد هنوزم که هنوزه درست نشده لطفا کمکم کنین!!وآیا آمپولeاستفاده کنم جواب میده؟؟

    [پاسخ]

  6. یاسر فرهی گفت:

    سلام شما از طریق طب سنتی وکم کردن غذاهای سرد مانند گوشت گوساله/ماست/شوری /نوشابه /دوغ/دلستر/مصرف روزی یک لیوان گل گاوزبان همراه نبات مصرف روزانه ۸تا۱۰ لیوان آب .آب بهترین مسکن .مصرف میوه وآجیل وقرص ویتامینه

    [پاسخ]

  7. امید گفت:

    با تشکر از مواردی که فرمودین اما از همه مهمتر باید رعایت کرد تا دیسک کمر بیشتر نشود

    [پاسخ]

  8. اسرا گفت:

    عالیه فوق العاده اموزنده بود

    [پاسخ]

  9. omid گفت:

    سلام من ۳روزه کمر درد شدیدی گرفتم نمی تونم تکون بخورم حتی نمی تونم صاف باایستم چیکار کنم لطفا راهنمایی کنید.

    [پاسخ]

  10. عاطفه گفت:

    سلام من دختری ۲۸ساله هستم که از،درد کمر سه سال رنج میبرم یک ساله که کمر دردم خیلی شدید شده پاهایم سر میشود ران دردهای،شدبد دارم و کمردرد شدید تر وخدا راهنماییم کنید تازگی،لنگان لنگان راه میروم به علت درد در لگن وران چپم

    [پاسخ]

    یک راهنما پاسخ در تاريخ فوریه 6th, 2015 12:00:

    راه حل اساسی این بود که بعد ۱ هفته عدم بهبودی تشریف می بردی دکتر داداش.
    البته ماهی رو هر وقت از آب بگیری …

    [پاسخ]

  11. منیره گفت:

    من‌حدود۲۰‌ روزه از عادتم‌میگذره قطع‌نمیشه دکتر‌رفتم‌دیگه‌نمیدونم‌چه‌کنم کمردردهمدارم

    [پاسخ]

  12. ابوذر گفت:

    یک ماه است دچار پارگی مهره اول کمر شده امو درث سیاتیک شدید دارم داروهای کورتون و دیکلوفناک و مسکن های قوی که جراح ستون فقرات تجویز کرده نیز افاقه چندانی نمی کند برای درمان و رفع درد سیاتیک چه پیشنهادی دارید.

    [پاسخ]

  13. احمد گفت:

    پی چیو گفتی نخور
    اینجوری هر چی گیر آوردیم باید بخوریم ۲تا چیزو کمتر میگقتید حداقل که انقدر چرت در نیاد مطلبتون

    [پاسخ]

  14. امیر گفت:

    چرت پرت

    [پاسخ]

  15. اژدر عباسی گفت:

    سلام چند ساله دیسک کمر دارم دکتر میگه در سه مهره ۳۰درصد دارم من خیلی تلاش میکنم خوب بشم ولی بی فایده ست این درد در روحیم خیلی تاثیر گذاشته ممنون میشم بهم کمک کنید

    [پاسخ]

  16. مصطفی گفت:

    سلام بنده کارگر ساختمان هستم دکتر تشخیص داده کرفتگی عظله دارم امپول ذدم خیلی بهتر شده ولی کمی درد دارم پایین کمرم وسر لکنم درد دارم

    [پاسخ]

  17. حسين مسافريان گفت:

    جالب بود. غذاهای توصیه شده برای درمان کمردرد و سایر ارگان های بدن مفید هستند. امیدوارم به ارائه مطالب جذاب خودتان ادامه دهید. ضمنا طب سوزنی یکی از روش های درمان کمردرد می باشد. با تشکر
    دکتر مسافریان

    [پاسخ]

  18. کیومرث امیری گفت:

    متشکرم جالب بود ایابرای کسانی که بیرون زدگی دیسک داشته باشن توصیه غذایی خاصی وجوددارد

    [پاسخ]

  19. کیومرث امیری گفت:

    متشکرم.ازمطالب باارزش تون من کمردرد دارم درواقع بیرون زدگد ی اخرین مهره ایا توصیه غذایی خاصی برای من دارید

    [پاسخ]

  20. آرمین گفت:

    مرسی از سایت خوبتان خیلی خوب بود

    [پاسخ]

  21. پارسا گفت:

    راهی برای بزرگ کردن باسن و ران پا و سر شانه ها میخوام با تغذیه سالم که ماندگاری داشته باشه

    [پاسخ]

  22. سعید گفت:

    ممنون عالی بود

    [پاسخ]

  23. hossein گفت:

    به نام خدا
    ممنون بخاطرمطالب پرکاربرد و ارزشمند تان.
    بهترین وشادترین ساعات را برای شما آرزومندم .درصورت امکان آنها را به ایمیل اینجانب ارسال فرمایید!”متشکرم”

    [پاسخ]

  24. sara گفت:

    خیلی ممنون دستتان درد نکند ،مطالبی که نیاز داشتم برایم فرستادید

    [پاسخ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × پنج =