تشخیص سلامت از روی زبان

ساده‌ ترین و آسان‌ ترین راه تشخیص سلامت بدن، نگاه کردن به زبان است و پزشکان چینی از این راه به شناسایی بیماری می‌پردازند. پزشکان باستان نیز با نگاه کردن به زبان افراد، پی به بیماری آنها می‌بردند. زبان شامل آب، الکترولیت‌ها، ماده مخاطی و آنزیم‌هاست و از آنجایی که بخش بسیار حساس بدن می‌باشد، با هر تغییر کوچک فیزیکی، به سرعت ظاهرش تغییر می‌کند. در میان پزشکان چینی، زبان مثل یک نقشه برای شناسایی مشکلات مربوط به تمام اجزای درونی بدن است. زبان نیز همانند صورت به پنج عنصر تقسیم می‌شود که این عناصر مطابق با بخش‌های داخلی بدن هستند.

روبه‌روی آیینه بایستید و به زبان خود نگاه کنید. نوک زبان مربوط به محدوده عنصر آتش است. درست بعد از نوک زبان محدوده عنصر فلز شروع می‌شود. قسمت انتهای زبان نیز محدوده عنصر آب است. کناره‌های زبان عنصر چوب و قسمت میانی زبان عنصر خاک می‌باشد. سوالی که پیش می‌آید این است که چگونه باید جای این عناصر را روی زبان مشخص کرد و از طریق آنها پی به همه این موارد برد؟
نشانه‌ها و علائم
زبان در حالت طبیعی باید صورتی رنگ و عضلانی باشد و هیچ آسیبی از جانب دندان‌ها به آن وارد نشود. یک لایه نازک مواد بزاقی همواره سطح زبان را می‌پوشاند. وقتی که رنگ و شکل این ماده بزاقی تغییر کند، نشان می‌دهد که فرد بیمار است.
رنگ زبان
وقتی زبان تیره‌تر می‌شود و از صورتی کمرنگ به قرمز مایل به بنفش، تغییر رنگ دهد، نشان‌دهنده بالا رفتن دمای بدن است. داشتن تب، به معنی التهاب، عفونت و بیش فعالی یکی از ارگان‌های بدن می‌باشد. وقتی که رنگ زبان روشن‌تر می‌شود و از صورتی به سمت سفید می‌رود، نشان می‌دهد که یا سرما خورده‌اید یا کم‌خونی دارید و یا سطح انرژی بدن‌تان کاهش چشمگیری یافته است.
بسیاری از افراد عملکرد سیستم دفاعی بدن‌شان بسیار ضعیف است و این مسأله در نهایت موجب سندرم خستگی مزمن یا شیمی درمانی در آنها می‌شود. بیشتر این افراد زبان‌شان بسیار کمرنگ است که نشان می‌دهد سطح انرژی بدنشان بسیار پایین می‌باشد.
مواد بزاقی پوشاننده سطح زبان
غلظت زیاد مواد بزاقی و رنگی شدن آنها و حتی نبود ماده بزاقی روی سطح زبان، نشان‌دهنده برخی مشکلات است. وقتی که مواد بزاقی زبان غلیظ‌تر می‌شود، علامتی است از عدم تعادل در سیستم گوارش بدن و وقتی این مواد غلیظ دلمه‌ای می‌شوند، نشان می‌دهند که سیستم دفاعی بدن بسیار ضعیف شده است.
اگر این مواد به رنگ زرد باشند، احتمال عفونت یا التهاب در قسمتی از بدن وجود دارد. کاهش بیش از حد این ماده بزاقی، معمولا حاکی از ضعیف شدن یکی از ارگان‌های اصلی بدن می‌باشد.
۱– نوک زبان: نوک زبان محدوده عنصر آتش است و با عملکرد قلب مطابقت دارد. این بخش از زبان سلامت فیزیکی و روحی قلب را نمایش می‌دهد. در پزشکی چینی گفته می‌شود که روح در قلب مسکن دارد. استرس و نگرانی موجب به وجود آمدن نقطه‌های قرمز رنگ روی نوک زبان می‌شود. افزایش دمای بدن، نشان‌دهنده سرعت زیاد عملکرد قلب است که منجر به استرس و هیجان زیاد می‌گردد.
۲– کناره‌های زبان: کناره‌های زبان محدوده عنصر چوب هستند. اگر در اثر تماس دندان‌ها با کناره‌های زبان فرم دندان‌ها روی این قسمت‌ها ایجاد شود، به این معناست که کبد خوب کار نمی‌کند. در این‌گونه مواقع ممکن است در کناره‌های زبان نقاط سبز – آبی یا بنفش کوچکی مشاهده بشود که این نقاط ریز رنگی نشان‌دهنده وجود یک بیماری جدی هستند. نقاط بنفش در ناحیه عنصر چوب اغلب نشان می‌دهند که فرد از انرژی بسیار پایین، ناراحتی و درد، باد کردگی پایین دنده‌ها و نفخ شکم رنج می‌برد. این افراد حتما باید به متخصص کبد مراجعه کنند؛ زیرا در بسیاری مواقع این علائم نشان‌دهنده سرطان کبد و یا از کار افتادگی ۷۰ درصد کبد می‌باشند.
۳– ناحیه بعد از نوک زبان: این ناحیه مربوط به عنصر فلز است و عملکرد دستگاه تنفسی و سیستم ایمنی بدن را نشان می‌دهد. وقتی که رنگ این قسمت مایل به قرمز می‌شود و یا نقاط قرمز ریز روی این قسمت به وجود می‌آید، به این معنی است که عفونت دستگاه تنفسی در راه است و قسمتی از بدن حتما عفونت دارد. زردی و رنگ پریدگی این بخش از زبان نشان‌دهنده ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می‌باشد. در عفونت‌‌های قارچی ریه‌ها، ممکن است ماده بزاقی قهوه‌ای مایل به سیاه سطح این قسمت را بپوشاند. این علامت در بیشتر افرادی که مبتلا به زخم ریه هستند، مشاهده می‌شود.
۴– بخش مرکزی زبان: این بخش از زبان مربوط به عنصر خاک است و عملکرد شکم، طحال و پانکراس را نشان می‌دهد. مشکلات مربوط به سیستم گوارشی بیشتر در این قسمت از زبان دیده می‌شود. برگشت اسید معده و مری که موجب ناراحتی فرد و بیداری در طول شب می‌شود، ممکن است با قرمز شدن این ناحیه و زرد شدن ماده بزاقی مرکز زبان همراه باشد. تغییرات بسیار کوچک در این ناحیه، نشان‌دهنده مشکلات گوارشی است. این بخش از زبان خود را در آیینه به دقت نگاه کرده و در صورت مشاهده این علائم حتما به متخصص مربوطه مراجعه کنید.
۵– انتهای زبان: ناحیه انتهایی زبان مربوط به عنصر آب بوده و عملکرد بسیاری از ارگان‌های بدن را نشان می‌دهد که مهم‌ترین آنها کلیه‌ها و مثانه است و شامل سیستم هورمونی و غدد جنسی نیز می‌شود. دو برآمدگی کوچک در انتهای زبان برای تشخیص طعم غذاهاست. غلظت و زردی مایع بزاقی این قسمت از زبان در زنان، نشان‌دهنده عفونت مثانه است. به این افراد توصیه می‌شود روزانه ۱۲-۸ لیوان آب بنوشند، ۵۰۰۰ میلی‌گرم ویتامین C مصرف کنند و آبمیوه قره‌قاط بخورند. این رژیم به جلوگیری از عفونت مثانه کمک می‌کند.

تحریریه دنیای سلامت

زیبــا شــو دات کام

مطالب مرتبط

۱۸ دیدگاه‌

  1. مریم گفت:

    با عرض سلام و خسته نباشید،من تقریبا ۲ ماه هست که از مشکلاتی بر روی زبانم رنج میبرم در ابتدا که یک زخمی کنار زبانم درآمد که دکتر رفتم پماد داد استفاده کردم و بهتر شدم ولی کاملا خوب نشده و حالا تقریبا ۱ ماه هست که همان کناره زبانم لکه سفید به وجود آمده که گاهی سوزش دارد و درد میکند مجدد به دکتر مراجعه کردم و نظر دکتر گوش و حلق و بینی این بود که از حساسیت غذایی و استرس است وچیز خاصی نیست از آنجا که من استرس زیادی دارم میخواستم نظر شما را بدانم که آیا مشکل خاصی یا سرطان زبان نیست؟

    [پاسخ]

  2. BEHNAZ گفت:

    سلام من زبانم خیلی حساس گاهی نوک زبانم مسوزد ودر دهانم آفت میزند البته مشکل معده هم دارم لطفا راهنمایی کنید

    [پاسخ]

  3. رامین گفت:

    سلام
    خسته نباشید
    الان ۲روز است که قسمت وسط و ته زبانم سبز رنگ شده
    علتش چیست
    ممنون

    [پاسخ]

  4. خوب بود گفت:

    رنگ زرد ولی متمایل به سیاهی در وسط زبان نشان چیست؟
    با احترام وتشکر

    [پاسخ]

  5. سامانی گفت:

    سلام من مدتی بود خیلی آدامس می خوردم و دیگه نمی خورم الان ۱ماه است که نوک زبانم به شکل ۱ حلقه کمرنگ کمی قرمز میشه اما دردی ندارد می خوام بدونم دلیلش چیه مشکل جدی نباشه؟

    [پاسخ]

  6. عزیزی گفت:

    سلام
    دو سه روزه که روی زبونم نزدیک نوک زبان زخم شده و خون میاد میدونم که ویتامین Dم پایینه ایا ربطی داره به زخم شدن ؟مشکل جدیه!؟چیکار باید بکنم؟

    [پاسخ]

  7. ساسان گفت:

    روی زبان همیشه زرد رنگ مثل عفونت است علت چیست

    [پاسخ]

  8. محمد گفت:

    با سلام‌
    من چند وقتی است که در انتهای زبانم تا وسط یک سری پرز های سفید رنگ بعد خوردن مواد غذایی ایجاد میشه که با مسواک کردن روی زبانم اندکی تمیز میشن ولی باز پرز های سفید هستن
    میخواستم بدونم که ممکنه چه مشکلی پیش اومده باشه و راه درمانش چیه؟ ایا طبیعی هست؟
    ممنون میشم سریع تر جوابمو بدین

    [پاسخ]

  9. علی گفت:

    با سلام
    ضمن تشکر »اطلاعاتتون خوب و سازنده بود .
    پاسخ سوالات خالی بود.
    ممنون

    [پاسخ]

  10. حسین شیروانی گفت:

    با سلام
    رنگ زبان من در ناحیه وسط وآخر زرد رنگ است وصورتم همیشه قرمز رنگ میباشد که باعث ضعیف شدن پوست و چروکیدگی صورتم شده علت آن چیست؟
    ودرمان آن چیست ؟
    باتشکر

    [پاسخ]

  11. مهرداد گفت:

    سلام وتشکر از مطالب آموزندتون.حدود دو هفته پیش بخاطر درد دندان مسکن نوافن و ژلوفن هر روز یکی دو تا خوردم تا متوجه شدم رنگ زبانم کاملا سبز شده(عین عفونت)و کمی هم سوزش داشت مسکن دیگه مصرف نمیکنم سیگارهم روزی یه پاکت میکشم حالا از سبزی زبان کم شده ولی کمی سوزش داره حالا .میخواستم ببینم مسکن این بلا رو سرم آورد یا اینکه سرطان زبان و حلق دارم یا یه روشهایی بگین انجام بدم تا مطمءن بشم که سرطان ندارم.

    [پاسخ]

  12. زهرا گفت:

    سلام عالی بود لطفا درمورد تلخی دهان هم صحبت کنید
    ممنون

    [پاسخ]

  13. زهرا گفت:

    خوب بود لطفا در مورد تلخی دهان هم صحبت کنید

    [پاسخ]

  14. پریسا گفت:

    مرسی.ازتون انتظارنداشتم…

    [پاسخ]

  15. نازنین گفت:

    سلام وخسته نباشید

    ممنونم از اطلاعاتی که از شما گرفتم.موفق باشید

    [پاسخ]

  16. امیرحسین گفت:

    سلام
    لطفا مرجع این اطلاعات را نیز بنویسید.
    متشکرم

    [پاسخ]

  17. shabnam گفت:

    خیلی مفید بود ممنون

    [پاسخ]

  18. ناصر گفت:

    بابا سلام بسیار مطالب خوب ارزنده ای است ولی در مورد زمینه سایت خودتان خواندن مطالب را بسیار مشکل و چشم را خسته می کند

    [پاسخ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + سیزده =