در مورد سونوگرافی پستان
سونوگرافی از امواج صوتی که توسط انسانها غیرقابل شنیدن هستند، برای مشاهده و تصویربرداری از پستانها استفاده میکند. در سونوگرافی از اشعه X و یا هیچ اشعه یونیزان دارای عوارضی استفاده نمیشود.دستگاههای سونوگرافی دارای کامپیوتر، مانیتور و پروب مخصوص هستند. این دستگاهها روز به روز در حال پیشرفت میباشند و خوشبختانه در کشور ما هم اغلب مراکز مجهز به دستگاههای روز دنیا هستند. سونوگرافی پستان تنها باید توسط متخصصین این امر و افراد آموزش دیده انجام شود که در کشور ما پزشکان متخصص رادیولوژیست دورههای لازم را گذراندهاند و واجد شرایط لازم هستند.
سرطان پستان
همانطور که میدانید سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانها میباشد که آمار آن در سرتاسر دنیا تکان دهنده است و در حال حاضر موسسات و مراکز علمی متعددی روی علل، تشخیص و درمان آن تحقیق میکنند. واضح است که تشخیص زودرس سرطان پستان چقدر در تعیین نوع و موثر بودن درمان سرطان پستان حیاتی است. سونوگرافی در این زمینه نقش مهمی را ایفا میکند. نکته مهم و قابل ذکر این است که سونوگرافی به هیچ وجه جای ماموگرافی را نمیگیرد و تنها مکمل برای ماموگرافی میباشد. تنها روشی که ارزش غربالگری آن جهت کاهش مرگ ناشی از سرطان پستان به اثبات رسیده است، ماموگرافی است و سونوگرافی جهت کامل کردن ماموگرافی استفاده میشود. البته در خانمهای سن پایین و خانمهای حامله که ماموگرافی برای آنها انجام نمیشود، تنها معاینات بالینی و سونوگرافی جهت کنترلهای دورهای قابل انجام هستند. سونوگرافی در مواقعی که جراح در معاینه به ناحیه مشکوکی برمیخورد هم بسیار کمک کننده است.
قبل از سونوگرافی چه باید کرد؟
برای انجام سونوگرافی، بهتر است قبل از مراجعه به مرکز سونوگرافی دوش بگیرید، از لوسیون و مواد خوشبو کننده و انواع دئودرانتها استفاده نکنید و لباس راحت بپوشید. حین کار شما را روی تخت با روکش یکبار مصرف خواهند خواباند و روی پستانها ژل مخصوص میریزند، سپس با پروب روی پستان بدون فشار در همه جهات میکشند و تصویر قسمتهای مختلف پستانها را بررسی میکنند. شما در حین کار هیچ درد و ناراحتی احساس نخواهید کرد. اینکار به طور متوسط بین ۱۵ تا۳۰ دقیقه طول خواهد کشید.
فواید سونوگرافی:
۱- غیر تهاجمی بودن (نیاز به سوزن زدن و تزریق داروئی ندارد) ۲- تقریباً به راحتی در دسترس همه افراد هست. ۳- نسبت به سایر روشهای تصویربرداری ارزانتر است. ۴- از اشعههای یونیزان استفاده نمیکند و لذا ضرر و عوارض خاصی برای آن شناخته نشده است. ۵- تکمیل نتایج ماموگرافی در خانمهای با سن نسبتاً بالاتر. ۶- کمک به خانمهای کم سن و یا خانمهای حامله که قادر به انجام ماموگرافی نیستند. ۷- سونوگرافی در آقایانی که دچار مشکلات پستان میشوند نیز قابل انجام است.
محدودیتهای سونوگرافی
۱- بعضی سرطانها ممکن است در سونوگرافی قابل مشاهده نباشند که در این موارد ماموگرافی و MRI پستانها کمک کننده هستند. ۲- اولین علامت بعضی سرطانها رسوب انواع خاص میکروکلسیفیکاسیون است که در سونوگرافی قابل مشاهده نیستند و فقط در ماموگرافی دیده میشوند. ۳- سونوگرافی و دقت نتیجه حاصله بستگی به شخص انجام دهنده و میزان تبحر و حوصله او هم دارد. ۴- دقت سونوگرافی کاملاً تحت تاثیر کیفیت دستگاه سونوگرافی هم قرار دارد. نکته مهمی که مایلم در آخر به خانمهای عزیز توصیه کنم این است که نتایج سونوگرافی و همینطور ماموگرافیهای خود را همیشه حفظ کنند، چون مقایسه آنها در سالهای آینده بسیار مفید و کمک کننده است.
سپاس از دکتر افسانه علیخاصی متخصص رادیولوژیست
زیبــا شــو دات کام
با سلام. دختری هستم ۲۴ساله ومجرد که به دلیل درد در سینه راستم به پزشک مراجعه کردم،سونوگرافی انجام دادم ودر این ارزیابی افزایش ضخامت و اکوژنیسیته در پارانشیم فیبروگلاندولر عمدتا در ربع فوقانی خارجی هر دو پستان ملاحظه گردید که مطرح کنندهbenign changesدر پارانشیم پستانها می باشد. همچنین در پستان راست یک توده ovalهیپو اکوئیک با حاشیه مشخص و مختصر لبوله دارایparallel orientationبه اقطار۵*۸میلی در محور ساعت۱۲در مارژین آرئول مشاهده می شود(birads3:probably benign lesion)و در پستان راست در محور ساعت ۲ به فاصله ۲سانتیمتری از نیپل septate cystبا اقطار۴/۵*۱۰میلی مشهود است. و در پستان راست در ربع فوقانی خارجی در محورساعت۲یک تودهovalهیپواکوئیک باحاشیه لبوله دارایparallel orientationبه اقطار۳*۵/۵میلیمتر مشاهده میشود(birads 3)و تصویر چند توده کیستیک بشکل پراکنده در لابلای پارانشیم پستان راست تصویر یک توده ovalهیپواکوئیک باحاشیه مشخص ومختصر لبوله دارایparallel orintationبه اقطار۲*۵/۵میلیمتر مشاهده می شود(birads 3) و در پستان چپ در ربع فوقانی خارجی در محور ساعت ۲به فاصله ۲سانتیمتری یک توده ovalهیپواکوئیک لبوله دارایparallel orientationبه اقطار۲*۴/۵میلی (birads 3) درپستان چپ درقسمت مدیال درمحورساعت۳یک تودهovalهیپواکوئیک باحاشیه مشخص و مختصرلبوله دارایparallel orientation به اقطار۵*۱۰میلیمتر مشاهده میشود(birads 3)شواهدی ازarchitectural distorationدرپارانشیم پستانها قابل رویت نشد.ارزیابی پوست نسوج ساب کوتانه یافته پاتولوژیک قابل توجهی را نشان نمی دهد.طرح اکوی نسوج نرم نواحی آگزیلاری نرمال بنظر می رسد و شواهدی از لنف آدنوپاتی یا یک یافته پاتولوژیک خاص ملاحظه نشد.دکترسونوی ۶ماه آینده را برای من پیش بینی کردن و ویتامین ای تجویز نمودن. سابقه فامیلی ابتلا به سرطان پستان را نداشتسم من خیلی نگرانم و خواهش میکنم منو راهنمایی کنید آیا نیازی به نمونه برداری یا ماموگرافی دارم و اینکه کلا معنی این سونو چیه آیا خطرناکه و میتونه در آینده سرطان بشه؟ خواهش میکنم جوابمو بدین من خیلی نگرانم و میترسم.
[پاسخ]
سلام خسته نباشیدو من ۳۵ ساله هستمو امروز سنوگرافی سینه انجام دادم و سالم بود بدن هیچ مشکلی آیا واجب است که ماموگرافی هم انجام بدهم؟
[پاسخ]
mamnoonam. khoob va beja:)
[پاسخ]
با سلام و تشکر از شما و خانم دکتر مطلب اموزندهای بود .لطفا در موردمامو گرافی هم بیشتر توضیح دهید.موفق باشید.
[پاسخ]