برای لاغرها
یکی از شکایتهای بسیار معمولی و شایع افراد به شکل افزایش وزن و چاقی است. تعداد زیادی از هموطنانمان در پی یافتن راهی هستند که وزن خود را کاهش دهند، اما آیا تاکنون با افرادی برخورد کردهاید که از کمبود وزن و لاغری رنج ببرند؟ آیا هیچگونه شکایتی درباره اضافه نشدن وزن و مشکلات ناشی از لاغری شنیدهاید؟ با وجود آنکه شیوع لاغری در کشور، کمتر از چاقی است، اما این بدان مفهوم نیست که در بین هموطنان مشکل لاغری وجود ندارد.
متأسفانه به علت شیوع چاقی در کشورمان، این مسئله مشکل لاغری را تحتالشعاع قرار داده و پزشکان و متخصصین تغذیه، کمتر به این مفهوم در رسانهها پرداختهاند. لاغری اختلالی است که تبعات وسیعی در بر دارد و بخصوص از نظر روانی، شخص مبتلا را در معرض آزار و احساس نارضایتی از خود قرار میدهد.
در اینجا به بررسی لاغری، عوامل ایجاد کننده آن، عوارض این اختلال و راههای درمان تغذیهای آن میپردازیم.
علت شناسی لاغری
لاغری به دلایل مختلف ممکن است بروز نماید از جمله:
علت تغذیهای، علت هورمونی، ارث، اختلالات گوارشی، عوامل روانی (اختلال در هضم و جذب مواد غذایی) و تحرک خیلی شدید.
بطور کلی لاغری در شرایطی ایجاد میشود که مقدار انرژی دریافتی از غذا کمتر از مصرف آن در بدن باشد.
به عبارت دیگر زمانی که انرژی که در بدن صرف اعمال مختلف (اعمال داخلی بدن و فعالیتهای جسمی) میشود، بیش از مقدار انرژی باشد که شخص از طریق مصرف غذا دریافت میکند، این فرد مبتلا به کاهش وزن و لاغری میشود. بعد از این مقدمه بهتر است به بررسی علل ایجادکننده لاغری بپردازیم.
علت هورمونی
اختلال در ترشح هورمونها میتواند یکی از علل لاغری باشد.
مثلاً چنانچه هورمونهای مترشحه از تیروئید (تیروکسین و ترییدوتیرونین) بیش از حد ترشح شوند، یعنی انسان مبتلا به پرکاری غده تیروئید باشد مبتلا به کاهش وزن و لاغری میگردد، چون یکی از وظایف هورمونهای تیروئیدی در بدن، سوخت مواد انرژیزا است و اگر این هورمونها بیش از حد لازم ترشح شوند سوخت مواد انرژیزا در بدن بالا رفته و شخص مبتلا به لاغری میشود.
به همین ترتیب برخی اختلالات هورمونی دیگر نیز میتوانند منجر به لاغری شوند.
ارث
داشتن ارث لاغری نیز از دیگر عوامل بروز لاغری است.
برخی از افراد بطور ژنتیکی استعداد لاغری دارند، یعنی به طور ارثی سوخت و ساز پایه (متابولیسم بازال) در آنها بالا است. این افراد معمولاً در معرض کمبود وزن و لاغری قرار میگیرند، یعنی احتمال لاغری در آنان بیش از سایر افراد است.
اختلالات گوارشی
عوارض گوارشی میتوانند بر هضم و جذب مواد غذایی تأثیر بگذارند و آن را کاهش دهند. مثلاً چنانچه اسیدکلریدریک معده به خوبی ترشح نشود و یا اگر شیرههای گوارشی که موجب هضم مواد غذایی میشوند و مواد هضمشده را برای جذب آماده میکنند به میزان کافی ترشح نشوند و یا اگر اختلال در تولید آنزیمهای گوارشی که موجب هضم مواد غذایی میشوند وجود داشته باشد، همه این عوامل میتوانند بر هضم مواد خوراکی تأثیر بگذارند. اگر غذای مصرفی به خوبی هضم نشود نمیتواند آماده برای جذب گردد. ضمناً چنانچه اختلالی در دستگاه گوارش وجود داشته باشد که در عمل هضم غذا اشکال ایجاد کند و یا جذب مواد مغذی را کاهش دهد (مثلاً تورم یا زخم معده، تورم یا زخم روده، سرطان دستگاه گوارش و …) همه این اختلالات میتوانند در هضم و جذب مواد غذایی تأثیرگذارده و در نتیجه مانع استفاده بدن از غذای مصرفی شوند.
در چنین مواردی، مواد مغذی و از جمله مواد انرژیزا به میزان کافی به بدن نمیرسد و شخص در معرض لاغری و سوءتغذیه قرار میگیرد و ضمناً برای تأمین انرژی مورد نیاز بدن، پروتئین سوخته و به مصرف تولید انرژی میرسد که این امر موجب تحلیل عضلانی، ضعف، سستی، خستگی و کاهش کارآیی میشود.
تحرک خیلی شدید
فعالیتهای جسمی، ورزش و پیادهروی، همیشه از توصیههای متخصصین بهداشت و سلامت جامعه بوده است، ولی چنانچه در قبال ورزش و تحرک جسمی، مقدار کافی غذا مصرف نشود و انرژی مورد نیاز فرد تأمین نگردد، به عبارت دیگر چنانچه انرژی مصرف شده در بدن (به علت ورزش و تحرک جسمی شدید) بیش از انرژی دریافتی توسط غذا باشد، شخص در معرض کاهش وزن و لاغری قرار میگیرد. بنابراین برای پیشگیری و نیز اصلاح کاهش وزن، لازم است به تناسب ورزش و تحرک جسمی، مقدار کافی انرژی از طریق غذا دریافت شود.
عوامل روانی
عوامل روانی تأثیر مهمی در بروز لاغری دارند. استرس، آشفتگیهای روحی، افسردگی، اضطراب و اصولاً هر عاملی که در شخص ایجاد استرس بنماید و آرامش روحی او را سلب کند میتواند بر نحوه غذا خوردن و رفتارهای تغذیهای فرد تأثیرگذار بوده و او را در معرض کاهش وزن و لاغری قرار دهد.
عوامل روانی از چند بعد میتوانند بر تغذیه و وزن شخص مؤثر باشند:
۱- آشفتگیهای روحی و استرس، تعادل عملکرد دستگاههای بدن را به هم زده و موجب ایجاد اختلال در اعمال داخلی بدن میشوند.
۲- استرس و ناراحتیهای روحی موجب بروز کماشتهایی و بیرغبتی نسبت به مصرف غذا میشود.
۳- از آنجایی که معده قابلیت ارتجاع زیادی دارد، چنانچه انسان به مقدار کم غذا بخورد و این اشکال به صورت عادت درآمده و دائمی شود، معده جمع و کوچک شده و شخص به خودی خود دچار بیاشتهایی میشود که این امر لاغری را تشدید میکند.
تغـذیه
از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر وزن افراد، چگونگی تغذیه آنان است. نوع تغذیه و الگوی غذایی میتواند موجب افزایش یا کاهش وزن شود و در صورت پیروی از برنامه غذایی صحیح، متعادل و مناسب، وزن در محدوده طبیعی باقی خواهد ماند. افراد لاغر معمولاً کم اشتها هستند و به مقدار کافی غذا نمیخورند.
گاه ممکن است شخص غذای خود را از بین مواد کم کالری انتخاب کند و به این ترتیب انرژی کافی و لازم جهت تأمین نیازهای روزانه، به بدن او نرسد.
یکی از عوامل کم اشتهایی میتواند مصرف میان وعده، نزدیک وعدههای اصلی غذایی باشد.
مصرف آب و مایعات همراه غذا موجب پر کردن معده و احساس سیری میشود و در نتیجه شخص نمیتواند غذای اصلی خود را به میزان کافی میل کند.
مصرف آب و مایعات به مقدار زیاد، نزدیک به وعدههای غذایی نیز عامل دیگری برای کماشتهایی است.
مشغول بودن فکر به هنگام صرف غذا، یا داشتن هیجان زیاد قبل یا به هنگام خوردن غذا، بلند شدن از سر سفره (به هر دلیلی) موقع غذا خوردن از عوامل مهم کماشتهایی است.
از آنجایی که بسیاری از افراد لاغر، در هضم غذا دچار اشکال هستند و پس از صرف غذا مبتلا به ناراحتیهای گوارشی میشوند، لذا به علت ترس از سنگینی دستگاه گوارش و نفخ و دل درد، از خوردن غذای کافی امتناع میکنند و به تدریج عادت به کم غذا خوردن موجب بروز کم اشتهایی در آنان میشود. از سوی دیگر، ترس از ناراحتیهای گوارشی، خود عامل مهم دیگری در بروز کماشتهایی و کمبود مصرف غذا در آنان است.
برلیانت بزرگمهر
زیبـا شـو دات کام
سلام من ۲۰سالمه و ۴۵ سالمه ازدواجم کردم الان با شوهرم زیاد بحثمون میشه سر لاغریم و من خیلی اذیت میشم و خیلی خجالت مکشم لطفا به من کمک کنین هر چیم میخورم باز چاق نمیشم جذب بدنم کمتره چیکار کنم؟
[پاسخ]
سلام روزی ۱۰تا شیرنی با ۳لیوان شیر بینه وعدهات استفاده کن هفتهای ۱کیلو چاق میشی البته سعی کن روزی۱بسته مغذه تخمه حتما بخوری
[پاسخ]
سلام من ۱۷ سالمه ۳۳ کیلو بیش تر نیستم نمی دونم باید چی کار کنم تورو خدا راهنماییم کنید یکم وزنم اضاف بشه
[پاسخ]
گیتی پاسخ در تاريخ سپتامبر 27th, 2014 15:56:
سارا جون حتما کلاسهای بدن سازی ثبت نام کن و از مربی رژیم غذایی بگیر.اینم یک رژیم : ۷صبح موز شیر ۵۰ گرم پنیر نان کره خرما ۳ عدد ساعت ۱۱ صبح اولویه ناهار برنج با خورشت مورد علاقه که حتما حاوی گوشت باشد ساعت ۶ ظهر ماکارانی شام هم باید دوباره برنج بخوری حتما قبل از خواب یک سیب زمینی ای پز بخور باید حتما بعد ازورزش دو تا تخم مرغ بخوری و حتما یک لیوان بزرگ تهیه کن و هر روز هویج بستنی بخور این رژیمو من تضمین میکنم…بعدم اینکه باید بری داروخانه قرص سیپرو هپتادین بخری بسته ای۳۰۰ تومنه اشتهتو باز میکنه مولتی ویتامین هم باید همراه غذات بخوری همه اینها باید همراه کلاس بدن سازیت باشه پیاده روی و مغازه گردی هم اصلا نباید بکنی.
[پاسخ]
man ye made’eio mishnasam k ru vazn kh tasir dare … ye baste poodre giahiam hast … hatmanam j mide … n 5 nafar pishnahad kardam hame j gereftan
[پاسخ]
شلام چوبی /من۱۴ سالمه وزنم ۳۱ کیلو است ایا خوردن قرص اهن تاثیری در چاقی دارد لطفا یک راهی به من بگین که چاق بشم ازتون ممنونم .
[پاسخ]
تنها راه سالم و بی ضررش ورزش کردن هست که باعث میشه اشتها بیشتر شه به کلاسای بدنسازی برو برنامه غذایی هم بهت میدن وتا جای که میتونی بخور نگو نمیتونم واشتها ندارم. بعد هر وعده غذایی شیرینی بخور
[پاسخ]
sami پاسخ در تاريخ فوریه 8th, 2013 12:59:
salam azi joon bebakhshid shoma che modat hast ke bashgah mirid? t
[پاسخ]
خدارو شکر بالاخره یه سایت پیدا شد واسه ما که از لاغریمون ناراحتیم
من ۲۳سالمه قدم ۱۷۴ و وزنم ۵۸ کیلو (گل پسر)متاسفانه موقع غذا خوردن زودی احساس خستگی و بی میلی میکنم خیلی دوست دارم از راه صحیحش ۱۰کیلو اضاف کنم
[پاسخ]
علت چاق نشدن بعضی ها ژنتیکیه! کسایی هستن که به طور ارثی جذب بدنشون پایینه ! هرچی می خورن بخش زیادیش جذب بدنشون نمی شه!!!
[پاسخ]
ﺳﻼﻡ ﻣﻦ ۲۱ ﺳﺎﻟﻤﻪ. ﻗﺪﻡ ۱۷۰ ﻭﺯﻧﻢ ۴۵٫ ﻣﻦ ﺧﻴﻠﻲ ﺩﮐﺘﺮ ﺭﻓﺘﻢ ﻭﺍﺳﻪ ﺍﻳﻦ ﮐﻪ ﭼﺎﻕ ﺑﺸﻢ ﻭﻟﻲ ﻫﻴﭻ ﺟﻮﺍﺏ ﻧﺪﺍﺩ. ﺷﺎﻳﺪ ﺑﺎﻭﺭﺗﻮﻥ ﻳﮑﻲ ﺍﺯ ﺍﺭﺯﻭﻫﺎﻣﻪ ﮐﻪ ﭼﺎﻕ ﺑﺸﻢ. ﻭﻟﻲ ﻣﺸﮑﻠﻢ ﺍﻳﻨﮑﻪ ﺍﺷﺘﻬﺎ ﻧﺪﺍﺭﻡ ﺍﮔﻪ ﺍﮔﻪ ﺩﺍﺭﻭﻱ ﻣﻴﺸﻨﺎﺳﻴﻦ ﮐﻪ ﭼﺎﻕ ﮐﻨﻨﺪﻩ ﺑﺎﺷﻪ ﻭ ﺿﺮﺭ ﻧﺪﺍﺷﺘﻪ. ﻭ ﺟﻮﺍﺏ ﺑﺪﻩ ﺭﻭ ﺑﻬﻢ ﻣﻌﺮﻓﻲ ﮐﻨﻴﻦ
[پاسخ]
عليرضا پاسخ در تاريخ سپتامبر 12th, 2012 16:07:
مریم بهترین کار اینه که یه ورزشی بری.تحرک داشتن خودش باعث میشه اشتهات بار شه.۱۰۰ % اینم تجربه کن اگه نکردی.جواب میده
[پاسخ]
سلام وقت خوش
الان اتفاقی تو گوگل سرچ میکردم سایت شما رو پیدا کردم، یه سری از مطالبو خوندم خیلی مفیده امیدوارم بتونین به منم کمک کنید!
من ۲۶ سالمه، قدم ۱۶۰ و وزنم ۵۲ کیلوه، من مشکل لاغری دارم البته پایین تنه م خیلی خوبه متناسب و خوش فرم و پر، یه جورایی ایده آل! اما بالا تنه م مخصوصا بازوهام لاغره، دارم ازدواج میکنم و فکر اینکه بالا تنه و بازوای لاغرم تو لباس عروسی چه شکلی میشه برام کابوس شده،جدیدا یه بسته ی ۶۰ تایی قرص چاقی مجیک مصرف کردم اما حتی یک گرم به وزنم اضافه نشد
لطفا راهنماییم کنید بگید چکار کنم
[پاسخ]
سلام خسته نباشید من ۲۲سالمه قدمم۱۶۴وزنم۶۰ من قرص ضدبارداری خوردم حالاکمی شکم اوردم به نظرشمامن چایی سبزبخورم شکمم اب می شه یاکاردیگه ای کنم اگه می شه راهنماییم کنییدمرسی
[پاسخ]
maryam پاسخ در تاريخ ژوئن 15th, 2012 11:35:
ﺳﻼﻡ ﺧﺴﺘﻪ ﻧﺒﺎﺷﻲ ﻣﻦ ۲۱ﺳﺎﻟﻤﻪ. ﻗﺪﻡ ۱۷۰ ﻭﺯﻧﻢ ۴۵ ﻣﻦ ﺧﻴﻠﻲ ﺩﮐﺘﺮ ﺭﻓﺘﻢ ﻭﺍﺳﻪ ﺍﻳﻦ ﮐﻪ ﭼﺎﻕ ﺑﺸﻢ. ﻭﻟﻲ ﻫﻴﭻ ﺟﻮﺍﺏ ﻧﺪﺍﺩ ﺷﺎﻳﺪ ﺑﺎﻭﺭﺗﻮﻥ ﻧﺸﻪ ﻳﮑﻲ ﺍﺯ ﺍﺭﺯﻭﻫﺎﻣﻪ ﮐﻪ ﻭﺯﻧﻢ ۵۵ ﺑﺸﻪ ﻣﻦ ﺍﺻﻼ ﺍﺷﺘﻬﺎ ﻧﺪﺍﺭﻡ ﻭﺍﺳﻪ ﭼﻴﺰﻱ ﺧﻮﺭﺩﻥ ﺍﮔﻪ ﻣﻴﺸﻪ ﮐﻤﮑﻢ ﮐﻨﻴﻦ ﮐﻪ ﭼﻴﮑﺎﺭ ﮐﻨﻢ ﺍﺷﺘﻬﺎﻡ ﺯﻳﺎﺩ ﺑﺸﻪ ﺍﮔﻪ ﻗﺮﺻﻲ. ﺩﺍﺭﻭﻱ ﻫﺴﺖ ﮐﻪ ﺿﺮﺭ ﻧﺪﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻪ ﻣﻴﺸﻨﺎﺳﻴﺪ ﮐﻪ ﭼﺎﻕ ﮐﻨﻨﺪﻩ ﺑﺎﺷﻪ ﻣﻌﺮﻓﻲ ﮐﻨﻴﻦ ﻣﻤﻨﻮﻥ ﺍﺯﺗﻮﻥ
[پاسخ]
گیتی پاسخ در تاريخ سپتامبر 27th, 2014 18:35:
سیپرو هپتادین هر بسته ۴۰۰ تا ۳۰۰ تومنه صبح بعد از صبحانه بخور به اضافه امپول بکمپلکس و b12 که اشتهاتو باز میکنه و چاق هم میکنه
[پاسخ]