چایی و دوستان

تهیه‌ ی یک چای تازه‌دم، خوش‌رنگ و خوش‌ عطر، دست‌کمی از پختن یک غذای خوشمزه ندارد. در زیر به چند نکته‌ی سودمند درباره‌ی چای اشاره می‌کنیم:تهیه‌ی یک چای خوش‌طعم، اندکی حوصله می‌خواهد. برای صرفه‌جوئی در سوخت، ابتدا سماور یا کتری را از آب پر نکنید، بلکه نخست قدری آب داخل آن بریزید (بعداً پس از دم کردن چای می‌توانید به آن آب اضافه کنید). همینکه آب داخل کتری یا سماور به نقطه‌ی جوش رسید و نخستین غُل را زد، چای خود را دم کنید. توجه داشته باشید که اولاً هیچگاه برای تسریع در درست کردن چای، آب گرم داخل سماور نریزید، بلکه همیشه از آب سرد استفاده کنید.

ثانیاً نگذارید آب سماور زیاد بجوشد، چون چای شما را بد رنگ و بدمزه خواهد ساخت. ضمناً قوری را نیز قبل از دم کردن چای، اندکی گرم کنید. یعنی ابتدا قوری را تا نیمه از آب جوش پر کنید و سپس دوباره خالی نمائید. حالا همینکه مشاهده کردید آب جوش آمده، چای را درون قوری بریزید و روی آن آب جوش باز کنید. در مورد برخی از چای‌ها لازمست قبلاً چای را بشوئید. به این معنی که ابتدا اندکی آب جوش درون قوری بریزید و خالی کنید تا خاک چای شسته شود و چای آمادگی بیشتری برای دم کشیدن پیدا کند. وقتی قوری را به اندازه‌ی کافی از آب پر کردید، آب سماور یا کتری را نیز اضافه کنید. سپس قوری را روی سماور بگذارید و در صورت امکان، دستمال تمیزی روی آن بیندازید تا چای بهتر دم بکشد!
معمولاً چای ظرف مدت ۳ تا ۵ دقیقه دم می‌کشد، ولی توجه داشته باشید که چای انواع مختلف دارد و هر نوع چای، دارای طبیعت خاصی است. برخی از چای‌ها زود دم می‌کشد و پاره‌ای دیگر، به اصطلاح «دیردم» هستند. بر اثر تجربه و تمرین، پی خواهید برد که چای شما از کدام نوع است و مدت مناسب برای دم کشیدن نوع چای و همچنین سلیقه‌ی خود را خواهید یافت. در همه حال باید مراقب باشید که چای شما نجوشد، وگرنه همه‌ی زحمات شما بر باد خواهد رفت!

چای تگری!
چای سرد یا به اصطلاح «آیس‌تی» -Ice Tea- از جمله نوشیدنی‌های تابستانی است که در عین حال اگر با لیموترش استفاده شود جلوی عطش را می‌گیرد. بهترین راه درست کردن «آیس‌تی» آن است که پس از افزودن آب سرد و قطعات یخ، مقدار اندکی آب بسیار داغ، روی کیسه‌ی چای بریزید. با این کار قطعات یخ کاملاً ذوب خواهد شد و طعم بهتری به چای خواهد بخشید.

برای تنوع!
هر چند طعم طبیعی یک چای خوب، با هیچ طعم و مزه‌ای قابل مقایسه نیست، ولی اگر مایلید برای تنوع، طعم و مزه‌ی چای خود را عوض کنید، به جای استفاده از شکر یا قند، می‌توانید آب‌نبات‌های لیموئی یا آب‌نبات‌های سخت با طعم نعنائی داخل چای بیندازید. به سرعت ذوب می‌شود و چای را شفاف و خوشمزه می‌کند. از آن گذشته، طعم لیموئی به برخی از مردم شادی و نشاط می‌بخشد و به عبارت دیگر فرح‌انگیز است. برخی از مردم، درون قوری چای، زعفران یا هل می‌اندازند. دلیل‌شان هم این است که چای، خوشمزه و خوش‌عطر خواهد شد. این بستگی به سلیقه‌ی هر کس دارد، ولی توجه داشته باشید که در ریختن زعفران افراط نکنید. مقدار اندکش مفید و مقدار زیاد آن زیانبخش است. از سوی دیگر، بهترین نوع هل نیز برای چای، هل سبز می‌باشد. چند دانه‌ی هل را به جای آن که در قوری بیندازید، می‌توانید درون قوطی چای خشک قرار دهید تا عطر آن را به خود بگیرد. به طور کلی چای خشک، بوی هر چیز را خیلی زود به خود می‌گیرد. از این‌رو هیچ‌گاه در قوطی چای را باز نگذارید.

قهوه فوری!
یکی از خانم‌های کدبانو معتقد است که نه تنها نوع قهوه در طعم و مزه‌ی آن مؤثر است، بلکه چگونگی درست کردن آن نیز حائز اهمیت است. او راز این کار را چنین بیان کرد:
ابتدا آب را جوش آورید، سپس قهوه‌ی فوری (مانند نسکافه و غیره) را داخل آب بریزید. بگذارید تا آب دوباره به نقطه‌ی جوش برسد تا آنکه حباب‌های آن به طرف بالا بیاید. بلافاصله شعله را خاموش کنید. بگذارید قهوه، یکی دو دقیقه به همین حال بماند، سپس آن را درون فنجان بریزید و بنوشید. او ادعا می‌کند که راز این کار در جوش دوم نهفته است و مزه‌ی قهوه‌ای که به این طریق درست شود، با همه‌ی قهوه‌ها فرق دارد. البته اگر از یک ظرف زنگ‌ناپذیر استفاده کنید بهتر است.

چکار کنیم شیر سر نرود؟
شیر درون بادیه، برخلاف ظاهر آرامش، گاهی اگر به جوش بیاید، خشمگین‌تر از شیر بادیه و جنگل می‌شود! با علم به اینکه انواع شیرهای محلی و غیرپاستوریزه را برای پیشگیری از تب مالت و بیماری‌های دیگر لااقل باید مدتی در حدود نیم‌ساعت جوشاند، بد نیست به چند نکته در رابطه با شیر، تشخیص شیر خالص و جلوگیری از سر رفتن شیر و مهار کردن خشم آن اشاره کنیم:
برای آنکه شیر هنگام جوشیدن سر نرود، می‌توانید از شیرجوش‌های مخصوص استفاده کنید و اگر چنین ظرفی در اختیار ندارید، لبه‌ی ظرف خود یعنی قسمت بالای آن را با کمی روغن یا کره چرب کنید. کف شیر از آن حد بالاتر نخواهد آمد. یا آنکه قاشق بزرگ و تمیزی مانند قاشق‌های بزرگ چوبی و یا ملاقه، داخل شیر بگذارید به طوریکه دسته‌ی آن روی لبه‌ی‌ ظرف قرار گیرد. درپوش‌های توری نیز از سر رفتن شیر جلوگیری خواهد کرد. در گذشته، از این‌گونه درپوش‌ها و ظروف دو طبقه برای گرفتن سرشیر نیز استفاده می‌کردند. به این معنی که وقتی شیر کف می‌کرد، سرشیر آن در محفظه‌ای واقع در طبقه‌ی بالا جمع می‌شد و بالاخره اگر شعله‌ی چراغ را پائین بکشید و شیر را به آرامی و با حرارت ملایم بجوشانید، احتمال سر رفتن آن اندک خواهد شد.

جرم‌گیری ساده!
آبی که در سماور و یا کتری می‌جوشانیم، به واسطه‌ی وجود املاح، به مرور زمان یک لایه‌ی آهکی بر جدار داخلی سماور یا کتری بر جای می‌گذارد که به تدریج سخت و ضخیم می‌شود و جدا کردن آن دشوار می‌گردد. به همه‌ی کسانی که مایلند از شر جرم سماور یا کتری خلاص شوند، چند روش زیر را پیشنهاد می‌کنیم. سماور یا کتری خود را با مقدار مساوی آب و سرکه پر کنید. جوش آورید و یا مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و بگذارید تمام شب بماند. سپس آن را بشوئید، آب بکشید و خشک کنید. مقداری جوش شیرین داخل آب سماور یا کتری بریزید و آن را بجوشانید. جرم‌ها برطرف می‌شود. کتری را پر از آب کنید و در حدود یک نصف روز داخل یخچال بگذارید (یا به نحوی آن را سرد کنید). لایه‌ی آهکی بر اثر سرما آزاد شده، همینکه آب کتری را خالی کنید، جرم‌ها نیز خارج خواهد شد. برای از بین بردن جرم ضخیم کتری‌های آلومینیومی، آهنی یا فولادی وقتی کتری داغ است، یکباره داخل آن آب یخ بریزید. جرم آنها، سر و صدا کنان جدا خواهد شد، البته در مواردی که کتری شما فاقد جرم است، یا جرم آن قابل اهمیت نیست، از انجام این کار احتراز کنید و بالاخره اگر همیشه در پایان روز، باقیمانده‌ی آب کتری را خالی کنید و آن را خشک نمائید، عمل جرم بستن آن به تعویق خواهد افتاد.

تشخیص شیر خالص!
برای تشخیص اینکه آیا شیر خالص است یا مواد دیگری از قبیل آب، نشاسته و غیره قاطی دارد، می‌توان آزمایش‌های بیان شده را انجام داد:
یک سوزن بزرگ خیاطی پاکیزه را که از هرگونه چربی و دیگر آلودگی‌ها پاک شده است به طور عمودی در شیر فرو برده سپس بیرون بکشید. اگر نقطه‌ای یا قطره‌ای از شیر در نوک سوزن باقی ماند، شیر خالص است. در غیر این صورت، اگر چیزی باقی نماند آب قاطی دارد.

طریقه دیگر
یا اینکه مقداری از شیر را بگذارید تا سرشیر ببندد. همین که سرشیر گرفت، سرشیر را از روی شیر بردارید. اگر سرشیر به شیر چسبیده باشد، شیر خالص است. ولی اگر به آرامی کنده شود، شیر آب دارد.

علامت شیر طبیعی
شیر طبیعی دارای طعم و شیرینی خاصی است. بدیهی است شیرهای ترش‌مزه یا شور، طبیعی یا سالم نیستند. شیر خوب از لحاظ رنگ سفید مایل به زرد است نه مایل به آبی.
در اندک مدتی، لایه‌ای از خامه روی آن تشکیل می‌شود و هرگاه ظرف حاوی شیر را تکان بدهید، رنگ سفیدی در اطراف ظرف از خود باقی می‌گذارد که پس از اندک مدتی دوباره جذب شیر می‌گردد. شیر خوب، هنگام جوشاندن ته نمی‌گیرد. پس اگر ته گرفت علامت آن است که نشاسته قاطی دارد. البته منظور ما از ته گرفتن، حالت طبیعی آن نیست. زیرا اگر شیر را بجوشانیم، ته ظرف یک لایه‌ی نازک تشکیل می‌شود که سفید رنگ بوده و دانه دانه است و این بیشتر به خاطر وجود کلسیم در شیر است. چنین لایه‌ای هیچ اشکالی ندارد ولی اگر شیر را جوشاندیم و به موقع از روی اجاق برداشتیم و مشاهده کردیم که ته ظرف، لایه‌ای زرد رنگ مایل به قهوه‌ای تشکیل شده، در این صورت شیر، خالص نیست و احتمالاً نشاسته به آن افزوده‌اند.

خاصیت روغن!
هنگام جوشاندن برنج، لوبیا و حبوبات دیگر، یک کاغذ روغنی را به دیواره‌های داخلی قابلمه یا دیگ بمالید و یا چند قطره روغن خوراکی به آن اضافه کنید. این کار باعث خواهد شد که محتوی دیگ یا قابلمه دیرتر از حد معمول بجوشد و در نتیجه طعم و مزه‌ی آن بهتر و لذیذتر خواهد شد.

جدا کردن برگ‌های کلم
هنگام پختن کلم- به‌ویژه برای تهیه‌ی دلمه‌ی کلم و نظایر آن- با روش زیر به آسانی می‌توانید برگ‌های کلم را جدا کنید:
کلم را درسته درون آب قرار دهید و آب را جوش بیاورید. سپس کلم را خارج نمائید و آب آن را بگیرید. آن‌گاه برگ‌هائی را که نرم شده‌اند جدا سازید. بقیه‌ی کلم را درون آب بگذارید و این عمل را تکرار کنید تا همه‌ی برگ‌ها نرم شده و جدا شوند.

سبزی‌‌‌های یخ‌زده
سبزی‌هائی که در فریزر مانده‌اند معمولاً طعم و بوی خود را از دست می‌دهند. برای آن که دوباره عطر و بوی سبزی تازه را به آنها ببخشید، روی آن‌ها آب گرم بریزید و همه‌ی آثار آب ناشی از انجماد را از سبزی بگیرید.
اگر اینگونه سبزی را به صورت آبپز در آب گوشت بپزید طعم خوبی خواهد یافت.

چای لته عسل مفید برای روزهای سرد
چای لته عسل  باعث افزایش ترشح بزاق دهان و آنزیم‌های مجرای گوارشی به هضم و جذب مواد غذایی کمک می‌کند و نیرو بخش است.

مواد لازم:

چای سیاه: یک قاشق چای‌خوری
هل: ۳ یا ۴ دانه
دارچین: یک چوب کوچک
زنجبیل: کمتر از یک قاشق چای‌خوری
شیر: نصف لیوان
عسل: یک قاشق غذاخوری

روش تهیه:

۱ – ابتدا چای سیاه، هل، دارچین و زنجبیل را درون صافی قوری ریخته و روی گاز بگذارید تا به مدت ۵دقیقه دم بکشد، سپس شیر را حرارت داده و داغ کنید.
۲ – در مرحله بعد عسل را ته لیوان بریزید، شیر داغ و سپس چای دم کشیده شده را به آن اضافه کنید.

زیبـاشــو دات کام

مطالب مرتبط

۷ دیدگاه‌

  1. نرگس گفت:

    سلام .
    مطالب بسیار بسیار به درد بخوری بودن.
    خیلی ممنونم از مطالب بسیار مفیدتون.
    واقعا” سایت به درد بخور و مفیدیه (حداقل واسه من که زیاد خونه داریم اوکی نیست) ولی فکر میکنم واسه همه دونستن این نکته ها مفید باشه ، چه حرفه ای و چه غر حرفه ای .
    از کارشناسان سایت خیلی متشکرم.
    لطفا” ازین دسته نکات خونه داری زیاد بگین تا بیشتر یاد بگیریم.
    موفق باشید.

    [پاسخ]

  2. shima گفت:

    خیلی خیلی عالی واقعا زحمت میکشین

    و اطلاعات خوبی در اختیار همه بخصوص بانوان قرار میدهید

    سپاسگزارم

    [پاسخ]

  3. زهرا گفت:

    خیلی جالب بود دستتون درد نکنه.

    [پاسخ]

  4. zahra گفت:

    ba salam o tashakor e faravan az shoma dast andar kaarane saite vazin por mohtava khandany va besiar besiar mofid va sudmand zibasho omidvaram hamishe movafagh o payande bargharar bashid eradatmad e shoma zahra

    [پاسخ]

  5. آزیتا گفت:

    فوق العاده است سایتتون، مخصوصاً مجله ویدیویی سایت که دیگه محشره، کلی چیزای جدید ازش یاد گرفتم. من تو لندن زندگی میکنم. همیشه ناراحت بودم که اینجا چقدر تنهام، اما از وقتی سایت شما رو پیدا کردم، کلی زندگیم بهتر شده، کلی شادتر شدم، کلی چیز جدید یاد گرفتم، اصلا یه کدبانویی شدم واسه خودم
    مــــــــــــــــــــــــــــرسی زیباشو دات کام، مــــرسی ملیکا جون، شماها فوق العاده این، ایشالا همیشه پایدار باشین

    [پاسخ]

  6. ala گفت:

    man ham az matalebe site shoma kheili estefade mikonam va baram mofid bude, behetun tabrik migam va omidvaram in raho hamishe edame bedid,

    dar morede in matlab qesmate akhr ke tarze tahie chaye late ya lete nemidunam kudum doroste, man bar ha az doktor ha va motekhasesine taqzie shenidam ke masrafe shir va chay baham aslan mofid nist, dar vaqe shir va chay khavaseshuno az dast midan, hata migan agar chayi khordin ta nim saat bad shir nakhorin va belax, in harfe man nist, harfe motekhasesine taqazie hast,

    [پاسخ]

  7. فاطمه گفت:

    باسلام
    از موضوعات گوناگون سایت بسیار استفاده کردم.
    مطالب سایت بسیار مفیدو متنوع میباشد.
    با تشکرفراوان

    [پاسخ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 + 11 =