پرسش و پاسخهای رایج از هومیوپاتی
لطفاً از اصول هومیوپاتى براى ما صحبت کنید و اصلاً معنى کلمه هومیوپاتى چیست؟
هومیوپاتى از دو جزء «هومیو» (HOMOEO) به معناى مشابه و «پاتى» (PATHY) به معناى بیمارى گرفته شده است که در فارسى به «مشابه درمانى» ترجمه شده است. بدین معنا که هر مادهاى که بتواند یک سرى علایم را در افراد سالم ایجاد نماید، مىتواند همان علایم را در فرد بیمار بهبود بخشد، مثال ساده آن پیاز مىباشد. زمانى که شما پیاز را پوست مىکنید، معمولاً دچار این علایم مىشوید: آبریزش از چشم، آبریزش از بینى، سوزش چشم، سوزش بینى و گاهى سرفه و عطسه. که این علایم مشابه علایمى هستند که ما در بیمارى سرماخوردگى و یا حساسیتهاى فصلى مىبینیم. بنابراین پیاز را مىتوان به عنوان یک داروى هومیوپاتى در درمان سرماخوردگىها و حساسیتهاى فصلى به کار برد. این اصل ذکرشده را «قانون مشابهت» مىنامند که مهمترین قانون هومیوپاتى مىباشد.
س: آیا مشابهت را تنها با دارو باید ایجاد کرد؟
پ: اصولاً هومیوپاتى یک قانون در طبیعت مىباشد و شما بدون کمک دارو نیز مىتوانید مشابهت را ایجاد نمایید. مثال ساده آن سوختگى مىباشد که بسیارى از خانوادهها تجربه آن را دارند. بدین صورت که هرگاه که جایى از بدن شما دچار سوختگى شد، آن را به جاى آنکه زیر آب سرد نگاه دارید، در معرض آب گرم قرار دهید و یا اینکه عضوى را که دچار سوختگى شده است در معرض حرارت ملایمى قرار دهید. در این صورت خواهید دید که کاهش درد و بهبودى زخم سریعتر اتفاق مىافتد.
لازم به ذکر است که شاید شما بتوانید قانون مشابهت را با موسیقى یا یک رفتار و یا یک گفتار نیز ایجاد نمایید.
به عنوان مثال در آموزشهاى خودشناسى، «گروه درمانى» وجود دارد، بدین معنا که در یک جمع شما باید از گرههاى روحى خود و نکات مثبت و منفى خود صحبت نمایید، دیگران که در جمع حاضرند و صحبتهاى شما را مىشنوند در مىیابند که تنها آنها در این جهان بزرگ نبودهاند که چنین گرههاى روحىاى داشتهاند بلکه بسیارى دیگر از انسانها هم هستند که از مشکلاتى مشابه رنج مىبرند و بنابراین دانستن این دو نکته، که بسیارى از مشکلات روحى در انسانها مشابه مىباشند و از طرفى دیگر تنها آنها نیستند که چنین مشکلاتى دارند به ایشان آرامش خاطر مىبخشد و مى تواند مرهمى بر زخمهایشان باشد.
س: شنیده ایم که به هومیوپاتى «طب کلنگر» نیز مىگویند، معناى این حرف چیست؟
پ: هومیوپاتى یکى از رشته هاى زیرمجموعه طب کلنگر (Holistic Medicine) مىباشد که در آن تمامیت جسمى، ذهنى، احساسى و محیطى فرد در طى فرآیند شرح حالگیرى و درمان در نظر گرفته مىشود، به عبارتى دیگر سعى مىشود که علائم به ظاهر بىربط در قسمتهاى مختلف بدن به عنوان یک تابلو معرفى شوند. مثلاً فردى که معمولاً عصبانى است و داراى نفخ شدید شکم مىباشد و داراى سنگ کلیه هم مىباشد و داراى ترک در پاشنه پا نیز هست تحت عنوان تابلوى Lycopodium قرار مىگیرد و یا فردى که از نظر روحى افسرده است و همیشه میل به تنهایى و گریه دارد و مکرراً تبخال هم مىزند و اتفاقاً داراى گواتر (غم باد) مىباشد و ناخنهاى نرم و شکنندهاى نیز دارد تحت عنوان Natrium muriaticum قرار مىگیرد و بر این اصل هست که پزشک هومیوپات در شرح حالگیرى از بیمار، نیاز به تمامى علایم در هر کجاى بدن که باشند دارد.
بنابراین هنگامى که تمامى این علائم زیر یک عنوان قرار گرفتند پزشک هومیوپات مىتواند تنها یک دارو براى تمام این علایم تجویز نماید و نیازى به استفاده از چند دارو براى چند علامت گوناگون نیست و لذا در انجام روند درمان و تجویز دارو تمامیت بیمار در نظر گرفته مىشود. به عبارتى دیگر جزءنگرى و تجویز چند دارو زمانى ایجاد مىشود که پزشک نمىتواند ارتباطى بین علایم پیدا نماید. در مثالهاى ذکر شده تحت تابلوى Lycopodium یا muriaticum Natrium در پزشکى رایج ارتباطى منطقى براى آن علایم وجود ندارد لذا مىگویند که عصبانیتات را براى روانپزشک، نفخات را براى متخصص داخلى، سنگ کلیهات را براى اورولوگ و ترک پاشنه پا را براى متخصص پوست مطرح کن و لذا فرد باید چندین داروى مختلف مصرف نماید در حالى که در هومیوپاتى براى همه آنها تنها داروى Lycopodium تجویز مىگردد.
از طرفى دیگر در طب کلنگر عضوهاى مختلف بدن جدا از هم در نظر گرفته نمىشوند و یا جسم و جان را جدا از همدیگر نمىدانند و در یک دید کلىتر انسان را موجودى جدابافته از کل طبیعت و آفرینش نمىدانند و در این نگرش معتقدند که در واقع تمام اعضاى فرد یک نوع اختلال (پاتولوژى) را نشان مىدهند، لکن این نمایش در هر عضو، با توجه به امکانات آن عضو مىباشد. چنانکه در یک وضعیت اضطراب آور، قلب طپش از خود نشان مىدهد، دستگاه گوارش دچار اسهال مىشود و شخص از درون دچار بىقرارى مىگردد. در واقع این کلنگرى در بسیارى از روشهاى دیگر طب کلنگر هم وجود دارد همچنانکه در طب سوزنى و یوگا نیز این کلنگرى وجود دارد. در واقع تفاوت عمده هومیوپاتى با طب رایج (آلوپاتى) در این نگرش فلسفى به انسان و بیمارى و خلقت مىباشد.
طب کل نگر انسان را مجموعهاى از سلول، مولکول و آنزیم نمىداند بلکه او را مجموعهاى از جسم و جان و زیرمجموعهاى از شعور خلقت معرفى مىکند.
«کاربردهاى هومیوپاتى»
س: هومیوپاتى در زمینه چه بیمارىهایى کاربرد دارد؟
پ: هومیوپاتى سیستم درمانى کاملى به موازات پزشکى رایج مىباشد، بدان گونه که از بیمارىهاى حادى نظیر سرماخوردگى و اسهال و استفراغ گرفته تا بیمارىهاى مزمنى نظیر سرطانها و ایدز را مىتواند تحت درمان قرار بدهد. همچنین در حوادثى مثل شوکها، پیچ خوردگىها، شکستگىها و ترمیم زخمها و سوختگىها کاربرد دارد. لکن در زمینه یک سرى از بیمارىها درصد موفقیت، خیلى بالا و در بعضى دیگر درصد موفقیت، خیلى پایین مىباشد. مثلاً در بیمارىهایى مانند سردرد، سینوزیت، حساسیتهاى فصلى، مشکلات تیروئید، مشکلات قلبى و ریوى بخصوص آسم، کیستهاى سینه، ناراحتىهاى گوارشى دردهاى معده و ورم معده، سنگهاى کلیوى، ناراحتىهاى ادرارى، اختلالات جنسى مثل سردمزاجى یا میل جنسى بیش از حد، مشکلات زنان و زایمان مانند نازایى و دیرزایى، فیبرومهاى رحمى، کیستهاى تخمدان و اختلالات پریود و دردهاى قبل از آن، دردهاى استخوانى و عضلانى و مشکلات پوستى و بخصوص مسائل روحى روانى نظیر افسردگى، اضطرابها درصد موفقیت بسیار بالا مىباشد. ولى در بیمارىهایى مانند سرطانها، M.S و ایدز درصد موفقیت بسیار پایین است.
س: طول مدت درمان براى هر بیمارى چقدر خواهد بود؟
پ: این سؤالى است که اکثر مراجعه کنندگان معمولاً از پزشک هومیوپات خود مىپرسند اما باید ذکر کرد که به هیچ عنوان این سؤال پاسخ مشخصى ندارد به این دلایل که:
۱ – هرچه سن بیمار پایینتر باشد، عمق بیمارى کمتر و طول مدت درمان کوتاهتر خواهد بود.
۲ – اگر بیمارى ارثى باشد، چون عمق بیمارى بیشتر است، طول مدت درمان طولانىتر خواهد بود.
۳ – هرچه تعداد بیمارىهایى که یک فرد دارد بیشتر باشد، طول مدت درمان طولانىتر خواهد بود.
۴ – چنانچه بیمار مجبور به استفاده از داروهاى شیمیایى باشد، مثل استفاده از داروهایى نظیر انسولین، داروهاى فشارخون و داروهاى اعصاب، طول مدت درمان بیشتر خواهد بود.
۵ – چنانچه فرد بهداشت شغلى، روانى، غذایى و… را رعایت نکند، طول مدت درمان نیز بیشتر خواهد بود.
۶ – در این میان پاسخ بدن فرد به داروهاى هومیوپاتى را نیز باید ذکر کرد. چرا که در تجربه مشاهده کردهام که در بعضى از خانوادهها داروى هومیوپاتى به راحتى و به طور کلاسیک و در بعضى دیگر به سختى و به کندى عمل مىکند.
نهایتاً شما بایستى که به هومیوپاتى به چشم یک نیاز طبیعى بدن نگاه کرده و هر ماهه بدن خود را تنظیم نمائید هرچند که بعد از مدتى پزشک شما فاصله دیدارهاى بعدى شما را به ۲، ۴، ۶ و حتى ۱۲ ماه بعد موکول خواهد نمود.
س: بیمار در جلسه اول با چه وضعیتى روبرو خواهد شد و روش کار یک هومیوپات چگونه است؟
پ: در محل کار پزشک هومیوپات شما با وسایل معاینه کمترى برخورد خواهید کرد و به جاى آن تعداد زیادى کتاب را خواهید دید که ابزار دست یک پزشک هومیوپات مىباشند چرا که براى یک پزشک هومیوپات احساسهایى که در بدن شما وجود دارند بسیار مهمتر از عکسهاى رادیولوژیک و آزمایشهاى شما مىباشند و از طرفى اکثر کلمات و احساساتى را که شما بر زبان مىآورید، پزشک هومیوپات در کتابهاى خود که مانند یک لغتنامه هستند عیناً مىیابد. پس بنابراین پزشک هومیوپات با یک حجم زیادى از اطلاعات روبروست که مانند یک کامپیوتر باید آنها را پردازش نماید و از طرفى باید دانست که حفظ کردن این حجم زیاد از اطلاعات به سادگى امکانپذیر نیست، لذا کتابهاى یک هومیوپات باید همیشه در کنار او وجود داشته باشند.
در طى شرح حالگیرى که معمولاً در جلسه اول بیشتر به طول خواهد انجامید (حدود نیم ساعت و گاه حتی تا یک ساعت) پزشک هومیوپات هم از ناراحتىهاى جسمى شما و هم از تیپ شخصیتى شما پرس و جو مىکند. براى همین خیلى از مردم عادى فکر مىکنند که هومیوپاتى در واقع روانشناسى یا روانپزشکى است، در حالى که چنین نمىباشد. بنابراین در طى جلسه هومیوپاتى پزشک هومیوپات باید در آن واحد هم به حرفهاى بیمار گوش بدهد، هم یادداشتبردارى کند و هم جملات بیمار را از کتابهاى خود پیدا نماید، لذا بیمار باید فرصت کافى براى انجام این امور را به او بدهد. در بسیارى از موارد ممکن است براى پزشک هومیوپات این جمعبندى و تشخیص دارو در طى حضور بیمار امکان پذیر نگردد و اینجاست که او صادقانه به بیمار خواهد گفت که شما چند روز دیگر براى دریافت داروى خود مراجعه نمایید.
س: آیا داروهاى هومیوپاتى عوارض جانبى دارند؟
پ: داروهاى هومیوپاتى در مقدار محدودى که پزشک هومیوپات تجویز مىنماید، به هیچ عنوان عارضه جانبى به همراه ندارند ولى چنانچه دارو به شکل مکرر و بیش از حد مصرف شود (مانند آنچه که معمولاً در سیستم مدرن پیش مىآید)، بیمار مىتواند علایم فرعى دارو را، نظیر آنچه که در آزمایش اثبات گفته شده بروز دهد که آن نیز معمولاً موقتى مىباشد. ولى چنانچه این مصرف بیش از حد دارو از دید پزشک هومیوپات دور بماند مىتواند عوارضی را براى بیمار به همراه داشته باشد.
به هر حال در طى عمر طب هومیوپاتى دیده نشده است که کسى به دلیل مصرف داروهاى هومیوپاتى فوت کرده باشد. همچنین نمىتوان با داروهاى هومیوپاتى خودکشى کرد.
س: اگر چنانچه پزشک هومیوپات دارویى براى مصرف در خانه داد آن را چگونه نگهدارى کنیم؟
پ: داروهاى هومیوپاتى چه به شکل خشک باشند و چه به شکل محلول باید:
۱ – دور از نور مستقیم خورشید نگهدارى شوند ولى نور چراغ اشکالى ندارد.
۲ – نزدیک موادى که بوى قوى دارند نباشند.
۳ – نزدیک وسایل برقى داراى میدان الکترومغناطیسى، مانند موبایل، رادیو، تلویزیون و… نباشند.
انجمن هومیوپاتی ایران
زیبــاشــو دات کام
ممنون من خیلی دوست داشتم در مورد هومیوپاتی بدونم
[پاسخ]